+380673870816 +380673870816

На Рівненщині споживання газу у першому кварталі зменшилося на 19 відсотків

Споживання природного газу на Рівненщині продовжує скорочуватися. У І кварталі 2015 року споживачі Рівненщини спожили майже на 48 мільйонів кубометрів природного газу менше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Про це повідомила прес-служба Рівненської ОДА.

У січні – березні 2015 року споживачі Рівненської області спожили  200,6 мільйонів кубометрів природного газу, що на 19,2 % менше ніж у січні-березні 2014 року. Зменшення обсягів характерне для всіх категорій споживачів. Установи і організації, що фінансуються з державного бюджету, зменшили використання газу на 39%, промислові  - на 20,8%,  підприємства ТКЕ – на 21,6%. Рівняни , які використовують газ для побутових потреб, спожили найбільший його об’єм – майже 130 млн куб. м. газу, але це на 17% менше, ніж у січні-березні 2014 року.

Така економія газу стала можливою завдяки співпадінню багатьох факторів. Це і заходи місцевої влади з енергозбереження, і частковий перехід споживачів на альтернативні види палива і нетипово тепла погода. Однак, незалежно від кількості використаного газу, його транспортування ПАТ «Рівнегаз» здійснює по одних і тих же мережах, які треба утримувати належним чином. Джерелом фінансування цієї роботи є тарифи на транспортування і постачання газу, які на сьогодні не повністю покривають необхідні витрати.

[[textbanner]]

«Проаналізувавши обсяги споживання природного газу за І квартал 2015 року та враховуючи різке зростання ціни з 1 квітня на природний газ для потреб населення, товариство очікує, що обсяги реалізації газу і в подальшому будуть скорочуватися», - говорить перший заступник голови правління ПАТ «Рівнегаз» Віктор Осницький.

Така ситуація призведе до дефіциту тарифної виручки ПАТ «Рівнегаз» на протязі 2015 року, яка є основним джерелом фінансування господарської діяльності товариства, та негативно вплине на рівень розрахунків з постачальниками природного газу.  ПАТ «Рівнегаз» сподівається, що НКРЕКП врахує вищенаведені факти і з розумінням поставиться до проблем товариства. Адже єдиним виходом із цієї ситуації є коригування тарифів на транспортування та постачання природного газу у сторону збільшення.

Схожі статті