+380673870816 +380673870816

Що таке волатильність біткоїна?

Фото з просторів інтернету

Сьогодні ціна біткоіна зростає на 15 %, а вже завтра — падає на 10 %. Волатильність — страшний сон криптотрейдерів. Поговорімо, чим вона спричинена та від чого залежить.

Про волатильність криптовалюти у двох словах

Волатильність — це міра відхилення ціни активу від його середньої ціни. Активи, ціна яких значно коливається, — волатильні.

Біткоїн, вартість якого зросла приблизно в 50 разів за останні п’ять років, є значно волатильнішим за більшість інших активів. Така мінливість ціни вказує на можливість отримання доходу. Однак, це також один з основних показників ризику. Висока волатильність робить інвестиції в криптовалюту біткоїн менш передбачуваними в короткостроковій перспективі в порівнянні з іншими активами.

Чому біткойн нестабільний?

На волатильність біткоїна впливає багато чинників. Поговоримо про головні з них.

Суспільство все ще визначає роль активу

Біткоїн існує лише з 2009 року. За цей час він пройшов шлях від невеликого проєкту з дюжиною користувачів до резервної валюти, яку використовують компанії зі списку Fortune 500. Світ усе ще з’ясовує, як він впишеться в глобальну економіку. Тому й настрої щодо валюти регулярно змінюються.

Спекуляції без грошових потоків

Цінність біткоїна як інвестиції залежить виключно від його майбутньої вартості BTC/USDT. До того ж, вартість більшості активів визначається майбутньою вартістю їх грошових потоків. Це може означати дивіденди, які виплачуватимуть, або купони, які інвестор отримує від облігацій. Навколо цих грошових потоків завжди є певна невизначеність, але вони створюють порівняно чіткий метод моделювання ціни активу. Це створює в інвесторів відчуття меншого ризику.

Мала ринкова капіталізація

Розповсюдження BTC також впливає на волатильність. Механіка торгівлі залежить від попиту та пропозиції на актив. Біткойн привертає велику увагу громадськості, але його ринкова капіталізація становить лише $404,4 млрд. Це дає змогу одній чи декільком заможним особам впливати на ціну криптовалюти, купуючи чи продаючи актив.

Чи залишиться біткоїн нестабільним?

Багато чинників, що спричиняють волатильність крипто активу зараз, з часом стануть менш актуальними. Країни у всьому світі поступово розробляють закони для регулювання криптовалют. Оскільки правила стають більш зрозумілими, волатильність має зменшитися.

Схожі статті