+380673870816 +380673870816

З Європи до України наближається епідемія кору

Поступово набирає обертів кір і в Рівному. Хоча епідпоріг нині не перевищено, лікарі радять людям бути обачними.

У дорослому інфекційному відділені Рівненської міської лікарні перебувають двоє хворих на кір. Загалом, у цьому році на цю недугу перехворіли 52 особи, 33 людей вірус уразив у жовтні та 9 - у листопаді. Медики запевнили, що такі спалахи хвороби є очікуваними та прогнозованими, адже вірус набирає обертів кожні п’ять років.

Сергій Дорошенко, завідувач інфекційного відділення Рівненської ЦМЛ:

- Тенденція була із розповсюдження, найбільше у Франції. Ситуація погіршилася у Німеччині, Польщі. Це підвищило захворюваність і воно прийшло до нас. Вже протягом останніх двох місяців, ми лікували двох студентів зі Львова і стаціонарно, і амбулаторно. Зараз в Івано-Франківську велика кількість хворих на кір і до нас ця хвиля докочується.

Як розповіли лікарі, захворіти на кір легко. Вірус передається повітряним шляхом, супроводжується підвищенням температури, головним болем та сухим кашлем і вже через кілька днів на шкірі обличчя, а згодом тулуба та кінцівок з’являється висип.

Медики констатують, що хвороба страшна не так своїми проявами, як ускладненнями. Це менінгіт, запалення легенів, енцефаліт. Аби запобігти таким страшним наслідкам, спеціалісти радять щеплюватися. Цього року наша область забезпечена відповідними вакцинами лише на 57,2 %.

Сергій Дорошенко, завідувач інфекційного відділення Рівненської ЦМЛ:

- Увесь світ щеплюється, але це не завжди ефективно. Як зокрема в питаннях кашлюку. Щеплення завжди ослабляє, не дає розвинутися важким патологічним станам.

Якщо вірус кору все ж настигне нашу область, боротися із недугою хворим доведеться не у найкращих умовах. Інфекційне відділення Рівненської міської лікарні досі перебуває у занедбаному стані, констатують його працівники. Ремонтні роботи тут не проводили із 1997 року.

Восени наша знімальна група розповідала про  інфекційне відділення. На запитання, що з того часу змінилося, лікарі розводять руками та відповідають із гумором, що у зовнішніх тріщинах завелися нові домашні улюбленці - кажани.

Сергій Дорошенко, завідувач інфекційного відділення Рівненської ЦМЛ:

- Кір має бути госпіталізований в буксові палати. На жаль, питання капітального ремонту корпусу не вирішується. Я хочу звернутися до громадян і очільників, що цю ситуацію треба вирішувати. Епідеміологічні захворювання вимагають нормальних умов лікування.

 

Схожі статті