+380673870816 +380673870816

Що краще: вініри чи коронки - розглядаємо різницю і порівнюємо

Рівні зуби білого кольору - це ознака здоров'я і краси. Але навіть якщо з якихось причин природа не наділила людину "голлівудською" посмішкою - не біда. Сучасна стоматологія володіє цілим арсеналом інструментів і методів, за допомогою яких можна довести посмішку до досконалості. Серед них - вініри (https://cis.ua/viniry/) та коронки. Обидві ці конструкції виконують не тільки естетичну, а й захисну функцію. Вони багато в чому схожі, також і розрізняються. Що краще вініри чи коронки - буде розглянуто далі.

Детальніше про вініри та коронки

Насамперед варто коротко ознайомитися з цими двома конструкціями.

Вініри - це найтонші накладки, які фіксуються на зовнішній поверхні зубів. Їхнє основне завдання - замаскувати дрібні дефекти зубного ряду і зробити посмішку бездоганною. Також вони роблять дентин міцнішим і захищають зуби від пошкоджень. Для кращої фіксації емаль потрібно лише злегка обточити. Сучасні вініри мають дуже природний вигляд і практично не відрізняються від натуральних зубів. На сьогоднішньому ринку зустрічаються:

  • керамічні моделі;

  • композитні.

Є також цирконієві вініри, але вони дуже дорогі, тому замовляються нечасто. Встановлюють їх переважно на передні зуби, якщо на них є відколи або інші невеликі пошкодження.

Коронки - ковпачки, які ставляться зазвичай на жувальні зуби, пошкоджені недугою більше, ніж наполовину. Таким чином цей стоматологічний ковпачок діє як всебічний захист. Коронки представлені, в основному, таких видів:

  • цирконієві;

  • керамічні;

  • металокерамічні;

  • металеві.

Встановлення рекомендується на жувальні зуби. Для передніх зубів коронки також існують, але використовуються набагато рідше.

У чому відмінність вінірів від коронок?

Обидва ці елементи - маскувальні накладки для збереження естетичності та функціональності ротової порожнини. У чому ж між ними різниця:

  1. У стоматології є з'ємні (накладні) вініри, але окремо поставлених знімних коронок немає - зняти їх можна тільки у дантиста.

  2. Для встановлення накладок потрібне легке обточування - близько 0,5 мм, а іноді обточувати і зовсім не потрібно. Щоб поставити коронку, обточування потрібне ґрунтовне, особливо якщо йдеться про металокерамічну конструкцію.

  3. Коронка закриває весь зуб повністю, тоді як вінір маскує тільки зовнішню його поверхню.

  4. Коронки не тільки захищають жувальні зуби, а й виконують його функції, приймаючи на себе великі навантаження. Вініри в такому разі, навпаки, можуть пошкодитися.

  5. На зруйнований або ґрунтовно опломбований зуб вініри поставити не вийде.

  6. Накладки встановлюють тільки від ікла до ікла, зрідка захоплюючи і премоляри.

Коли рекомендується встановлення вінірів?

Варто зазначити, що підбір і встановлення цих стоматологічних накладок вельми індивідуальні для кожного пацієнта. З їхньою допомогою можна приховувати, наприклад, міжзубні щілини, пожовтіння або потемніння емалі. При цьому колір накладок можна підібрати такий, що вони не відрізнятимуться від решти зубного ряду. Прослужать вініри до 15 років, залежно від матеріалу.

Серед рекомендацій до встановлення також:

  • некрасива форма зубів у зоні посмішки, скупченість;

  • руйнування зуба менше, ніж наполовину;

  • тріщинки, сколи та інші дрібні дефекти;

  • бажання отримати бездоганну посмішку навіть за відсутності серйозних дефектів.

Перш ніж визначитися з вибором моделі та почати процедуру, необхідно, щоб стоматолог провів діагностику. Якщо емалі недостатньо або внутрішній бік не в порядку, тоді потрібна коронка, а не вінір.

Коли варто задуматися про коронки?

Штучні коронки стійкіші до зносу, ніж вініри, і їх можна встановлювати як на жувальний зуб, так і на зону посмішки. Вона рекомендується, якщо рідний зуб видалений або ж сильно пошкоджений. Встановлення зазвичай відбувається на залишки рідного зуба, вкладку або ж штифт імпланта.

Перед процедурою відбувається обточування досить великого шару емалі - процедура болюча, тому проходить під місцевою анестезією. Серед усіх матеріалів виготовлення найбільшою популярністю користуються ковпачки, виконані з металокераміки. Для порівняння, керамічні також вельми естетичні, але не такі міцні. Цирконієві коронки виглядають як натуральні зуби, але їх використовують у протезуванні досить рідко через високу вартість. Коронки в середньому служать до 15 років.

Порівнявши обидва варіанти стоматологічних конструкцій, можна зробити висновок, що вони багато в чому схожі, аж до матеріалів виготовлення. Однак складно насправді сказати, що краще – вініри чи коронки. Говорячи про загальноприйняті рекомендації стоматологів, накладки найкраще підійдуть для зони посмішки, а ковпачки - для жувальних молярів. Що стосується матеріалів, орієнтуватися варто на наявний бюджет.

Увага! Даний матеріал не замінює консультації лікаря і не може бути використаний для встановлення діагнозу або лікування.

Схожі статті