+380673870816 +380673870816

Рівнянам безкоштовно міряли тиск та рівень цукру у крові

Кількість хворих на цукровий діабет в Україні з кожним роком зростає. Разом із серцево-судинною патологією та онкологією ця хвороба вважається справжньою чумою ХХІ століття і знаходиться на третьому місці серед основних причин смерті. Напередодні Всесвітнього дня боротьби із цукровим діабетом у 2 міській поліклініці усі бажаючі рівняни мали змогу безкоштовно виміряти тиск та рівень цукру у крові.

Ця акція була присвячена Всесвітньому дню боротьби із цукровим діабетом, який відзначають 14 листопада. Вже за перший день медики перевірили більше сотні рівнян, у десяти з яких виявили цю недугу. З кожним роком лікарі спостерігають тенденцію збільшення кількості хворих на діабет другого типу, який лікується таблетованими цукрознижуючими препаратами. У групі ризику люди, які неправильно харчуються, мають надлишкову вагу, потрапляють у стресові ситуації, мають генетичну схильність та гіпертонію. І якщо раніше вважалось, що наймовірніше ця недуга з’являється після сорока років, то нині вона значно помолодшала.

Галина Примак, медичний консультант:

- Навіть молоді у межах 25-30 років на даний момент зараз страждають гіпертонією. Це не тільки сьогодні було виявлено, тому що в Рівному відбуваються багато таких акцій, на даний момент, я би сказала, це катастрофічна проблема.

Швидко та безболісно перевірити рівень цукру у крові діабетикам допомагає глюкометр. На одноразові смужечки потрібно нанести лише маленьку краплину крові і апарат за декілька секунд показує результат. Ось так оперативно рівнянам робили аналізи.

Ігор Кужель, організатор акції:

- Люди, які не знають і не контролюють себе, могли перевірити свій цукор, тому що в Україні три мільйони хворих на діабет, але тільки мільйон знає, що вони хворі. Інші люди приходять тільки тоді, коли вже пізно. Тому, щоб люди могли контролювати і знати стан свого здоров’я і щось зробити, щоб бути більш здоровішим, робилась ця акція.

Пані Тетяна хворіє на цукрову недугу вже чотири роки. Втім, лише один рік приймає ін’єкції інсуліну. Жінка розповідає, що хоч ліки держава надає швидко та безкоштовно, однак процедура їх отримання для хворої людини доволі неприємна.

Тетяна, діабетик:

- Прийом лікаря з 8 до 12, мені треба взяти талончик у 8 ранку, часом навіть раніше чим 8 ранку. Попасти до лікаря і з часу дня видають інсулін, тобто треба потратити майже цілий день, а мені треба ще по годинам робити ін’єкції і по годинам харчуватись.

Спростити процедуру нині неможливо, - говорить лікар-ендокринолог.

Олеся Руско, лікар-ендокринолог Рівненської міської поліклініки №2:

- Ми не маємо право юридично, щоб отак в кабінеті в якому ведеться прийом, ще й не одного лікаря, він максимально навантажений, і щоб тут же зберігались такі дороговартісні інсуліни, наприклад, на 300 тисяч. Ось у нас зараз залишився холодильник. Це має бути обов’язково окремий кабінет, в якому є окрема людина, яка несе відповідальність і відповідно це термолабільний препарат – повинна підтримуватись температура відповідна, адже щоденно ведуться заміри і записи у журнали. Це не так все просто.

Побільше позитивних емоцій, правильного харчування, фізичних навантажень і перевірок для тих, хто є у групі ризику - тоді цукровий діабет вас не торкнеться, - говорять медики. А тим, хто вже хворіє на цю недугу лікарі радять дотримуватись дієти та вчасно і регулярно приймати ліки.

Схожі статті