+380673870816 +380673870816

Рівненські медики успішно лікують діток з органічними ураженнями нервової системи та порушенням психіки

В Україні майже двадцять тисяч дітей з церебральним паралічем. Їхня кількість зростає щороку в цілому світі. Але єдиного ефективного методу лікування жодна держава не пропонує. Втім, опускати руки не варто. Допомогти таким діткам можна.

У Рівному це вже успішно роблять з 2004 року в центрі медико-соціальної реабілітації дітей з органічними ураженнями нервової системи та порушенням психіки, який працює при обласній дитячій лікарні. Їх результати просто вражають. Малеча, яка і ступити не могла на ніжку, починає ходити. З успіхами центру знайомилася і заступник голови Рівненської облдержадміністрації Світлана Сад.

- Привіт. Ой, ти так вмієш гарно ручку піднімати. І так гарно вправи робиш. Молодець, Аню. 

Втім на усі компліменти лише мовчанка, і не тому, що Анюта сором’язлива, а тому, що через хворобу не говорить. Мама п’ятирічної дівчинки розповідає, що у її донечки дитячий церебральний параліч. Зараз вони вже вкотре проходять курс лікування у центрі медико-соціальної реабілітації дітей з органічними ураженнями нервової системи та порушенням психіки при обласній дитячій лікарні. Сюди мама з дитиною на руках їздить із Гощанського району ось уже п’ять років.

Олена, мама хворої дівчинки:

- Чотирнадцятий курс ми проходимо. Коли тільки прийшли сюди. то вона навіть голову не тримала, на ніжки не впиралася. А зараз стала на ніжки, а якщо тримати за дві ручки, то вона ходить.

Слова мами підтверджують і медики. Улюблена лікарка дівчинки пані Анна розповіла про успіхи малечі на шляху до життя без хвороби.

- В нас є позитивна динаміка в мовленні. Вона починає говорити слова. В нас є позитивна динаміка перебування дитина на занятті. Вона стала готова до занять, тому що перші заняття в нас проходили з плачем і з небажанням дитини. Зараз вона вже готова. Сидить, все сприймає, гарно працює.

А це мама вже іншого маленького пацієнта пані Валентина. Після надскладної операції її трирічний синочок також проходить курс реабілітації у центрі. Поки малечі роблять масаж, матуся розповідає про результати.

- Ви бачите, як мама, результат від масажу?

- Так. Звісно. В мене раніше дитина навіть рук не піднімала, а тим паче, щоб дістати до рота, а зараз вона це робить. 

Працює центр при обласній лікарні з 2004 року. Лише минулоріч курс реабілітації тут пройшло 365 діток з усіх куточків нашого краю. Лікування не допомогло тільки 17. Нині тут за свій шанс на здорове життя борються понад 30 дітлахів.

Лілія Зорук, завідувач центру медико-соціальної реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи та порушенням психіки:

- Реабілітація триває 4 тижні. Протягом яких діти знаходяться під динамічним спостереженням у лікарів. Крім занять з педагогами вони обов’язково отримують медикаментозне лікування, масаж, ЛФК і фізіотерапевтичні процедури. Це і лазеротерапія, і магнітотерапія, і біомеханічна стимуляція.

В реабілітаційний центр діток привозять із усієї області віком від 1 місяця і аж до 18 років. Перебувають вони тут разом з батьками погодинно, а тим, хто приїхав із далеку надають місце у лікарні. Втім у перспективі створити щось на кшталт дитячого садочка.

Світла Сад, заступник голови Рівненської ОДА:

- Президент поставив перед нами завдання, аби ми знайшли такі можливості в області, районах, населених пунктах, щоб батьки, які мають діток з певними фізіологічними відхиленнями, могли залишати їх на денне перебування, а самі відчувати себе повноцінними і йти на роботу. А після закінчення робочого дня забрати дитину із реабілітаційного закладу.

Нині у планах обласної влади провести просвітницьку роботу та повідомити батьків навіть у найвіддаленіших районах про цей реабілітаційний центр, а також вивчити потребу створення йому подібних, адже нічого головнішого, аніж здоров’я наших дітей немає.

Схожі статті