+380673870816 +380673870816

Медики Рівного обговорили проблеми з профілактики та лікування туберкульозу

24 березня світ відзначає День боротьби проти туберкульозу. У Рівному вже традиційно з цієї нагоди медики краю зібралися за круглим столом, аби ще раз обговорити нагальні проблеми з профілактики та лікування епідемії ХХІ століття. 

Останні 18 років в Україні панує епідемія туберкульозу. Адже він передається повітряно-крапельним шляхом, тому поширення цієї інфекції вже досягло глобальних масштабів. Рівненщина ж на тлі інших областей показує дещо кращу динаміку в бік зменшення захворюваності.

Нині одна третина світового населення інфікована туберкульозом. Саме тому, аби привернути увагу громадськості до цієї проблеми щорічно організації і країни, які борються проти туберкульозу, проводять низку різних заходів. Тим паче, що, на жаль, подекуди хворі на туберкульоз зовсім не зважають на своє здоров’я.

Микола Ординський, заступник головного лікаря з лікувальної роботи Рівненського обласного протитуберкульозного диспансеру:

- Вони повинні приймати курс лікування згідно зі схемою. Якщо хворий буде порушувати лікарняний режим, тоді розвивається стійка форма туберкульозу. Тому ми всім постійно говоримо, що потрібно лікуватися тільки під контролем медпрацівника і приймати тільки ті препарати, які призначає лікар.

Нині в області діє програма з профілактики, яка включає в себе флюорографічне обстеження та аналіз мокротиння. Такі заходи також вплинули на зниження дитячої захворюваності на туберкульоз.

Оксана Малеш, обласний дитячий фтизіатр:

- Взагалі ситуація в Рівненській області за минулий рік контрольована. Є тенденція до зниження захворюваності. 

Головними проблемами у боротьбі з цією недугою залишаються, на думку медиків, недостатнє фінансування та байдужість людей до свого здоров'я. Тому вкотре наголошують, якщо впродовж 3 тижнів ви не припиняєте кашляти, неодмінно зверніться до лікаря. Адже на ранніх стадіях туберкульоз виліковний.

Схожі статті