+380673870816 +380673870816

Медики Рівненщини нагадують про весняну активність кліщів

Фото з просторів інтернету

Хвороба Лайма виявлена порівняно недавно - в 1977 р. що було пов'язано з труднощами діагностики. Сама ж інфекція відноситься до найдревніших і нині виявлена на всіх континентах і в більшості країн світу. Звісно, лікарі давно вже помічали хворих з різноманітними симптомами, серед яких досить часто зустрічалось захворювання суглобів та так звана хронічна мігруюча ерітема- червона пляма на різних частинах тіла кільцевидної форми. Та лише з появою нових лабораторних методів діагностики вдалось врешті встановити справжнє походження хвороби Лайма, причини її широкого розповсюдження та довести різномаїття клінічних форм. У нас на Рівненщині ця робота по-справжньому розпочалась з появою у складі відділу особливо небезпечних інфекцій обласної санепідстанції (нині обласний центр з профілактики та контролю хвороб) лабораторії, в якій вперше було освоєно методику діагностики методом імуноферментного аналізу (ІФА). З тих пір пройшло два десятиліття, проведена велика робота серед медпрацівників і нині Лайма виявлена практично у всіх територіальних громадах області.

Хвороба Лайма (кліщовий бореліоз)- інфекційне захворювання, яке викликається мікроорганізмами з роду Бореліа, а передається людині через покуси кліщів. В природі ж збудник завдяки кліщам в природних вогнищах протягом десятиліть циркулює серед хребетних тварин, переважно дрібних мишовидних гризунів.

У людини спочатку через кілька днів на місці покусу кліща (найчастіше від 4-6 до 10) нерідко виникає невеличка червона пляма, яка з часом росте, збільшуючись в діаметрі до 5-30 см, однак центральна зона блідне. Це так звана кільцева ерітема. Проте так буває не завжди, приблизно в половині випадків.

Однак паралельно з'являється і цілий ряд інших симптомів - підвищена температура, головний біль, часто болі в суглобах, іноді болі в ділянці серця, безсоння, неврологічна симптоматика, можуть бути й інші, так що встановити діагноз без лабораторних досліджень дуже непросто.

У всякому разі при виявленні покусу кліщем слід звернутись до сімейного лікаря.

До речі, хвороба Лайма може передаватись також і німфами(личинками кліщів), покуси яких помітити вкрай важко. При виявленні кліща його слід негайно видалити - це зменшує ризик зараження.

Взагалі у кліщів є два періода високої активності - весною (квітень-травень) і меншою мірою восени (друга половина вересня-жовтень). У такі періоди бажано уникати відвідування низькорослих лісів і особливо кущів і завжди бути одягненим, а після відвідування проводити само або ж взаємоогляд. Крім того, необхідно застосовувати репеленти - засоби для відлякування комах, вони є практично в усіх аптеках.

Хвороба Лайма може перебігати в різних формах - нерідко в легкій, середній, бувають важкі, хронічні, а часом захворювання без лікування може закінчуватись навіть інвалідністю. Проте нині існують ефективні медикаменти, які дозволяють досить швидко одужати без подальших негативних наслідків. Хтось може зауважити, що нині без нагальної потреби ліси відвідувати заборонено. Дійсно. Однак слід пам'ятати, що кліща можна "зловити" в парку і навіть в саду. До речі, минулого року на Рівненщині виявлено 62 випадки захворювання, з них 27 в м.Рівне, і не всі з хворих можуть пов'язати інфекцію з перебуванням у лісі.

Отака вона, Лайма - хвороба підступна!

Схожі статті