+380673870816 +380673870816

Рівненська громадська рада хоче контролювати рішення влади

Під час круглого столу представники обговорили методологію проведення антикорупційної експертизи проектів нормативно-правових актів з метою виявлення правопорушень та зловживань владою. На Рівненщині таких операцій представники громадської ради поки не проводять. 

Громадські антикорупційні експертизи проектів нормативно-правових актів – це складна схема досліджень, що дозволяє фахівцям виявити та усунути правопорушення, себто в більшості випадків зловживання владою. На Рівненщині громадська рада, що функціонує при облдержадміністрації має право організовувати такі експертизи, проте ще жодної не провела, бракує компетентності. А також, кажуть, аби контролювати доцільність та легітимність рішень влади у них замало доступу до необхідної інформації.

Олександр Барабаш, член громадської ради при Рівненській ОДА:

- На сьогоднішній день в нашій обласній адміністрації є "чорний ящик". Все приймається, підписується і ніхто про це не знає. Ми звертались по землі, звертались про програму виконання громадської експертизи, забезпечення житла військовослужбовців. Не можемо знайти відповідь від Кабінету Міністрів України.

Спеціалісти ж головного управління юстиції області радять налагодити тісну співпрацю з різними структурами апарату облдержадміністрації. Це допоможе контролювати проекти нормативно-правових актів.

Єлизавета Чеховська, заступник начальника юридичного відділу апарату обласної державної адміністрації:

- Потрібно написати звернення від громадської ради на всі структурні підрозділи з проханням про підготовку проектів нормативно-правових актів для проведення громадської антикорупційної експертизи, бо є антикорупційна експертиза, яку проводить управління юстиції і є громадська антикорупційна експертиза.

Пройти спеціальне навчання, аби підвищити свою компетентність як чиновникам, так і представникам громадських організацій пропонують консультанти з питань запобігання та виявлення корупції апарату облдержадміністрації.

Валерій Швець, консультант з питань запобігання та виявлення корупції апарату Рівненської ОДА:

- На вересень місяць ми хочемо провести навчання державних службовців, представників громадських організацій для того, щоб ми розібрались, що підлягає антикорупційній експертизі. 

В результаті громадська рада сформувала звернення до очільника області, щоб отримати змогу ознайомитись з усіма проектами нормативно-правових актів. Також звернення до Кабміну з проханням розробити положення проведення громадської антикорупційної експертизи. Це все заради вироблення реального механізму контролю громадськості над рішеннями чинної влади, подекуди далекої від насущних потреб суспільства.

Схожі статті