+380673870816 +380673870816

Опозиція намагалася звільнити голову облради Юрія Кічатого та висловити недовіру Рівненській ОДА

Зважаючи на те, що Дербюджет 2014 року Верховною Радою досі не прийнято, депутати Рівненської обласної ради вирішили чергову 21 сесію провести у два пленарних дні. Усі питання пов’язані з майбутнім бюджетом розглядатимуться згодом, після ухвалення головного фіндокументу країни на наступний рік. Сьогодні ж обласні обранці займалися вирішенням господарських питань, проте, не у повному складі. Адже опозиційні депутати, що були невдоволенні результатами голосування по їхніх питаннях, покинули сесійну залу. 

Чергову 21 сесію Рівненської обласної ради розпочали з приємного. За вагомі здобутки на спортивній ниві цьогоріч кращих спортсменів краю, серед яких були і параолімпійці, перші особи області відзначили нагородами та подяками. Згодом же опозиційні фракції запропонували висловити недовіру Рівненській ОДА та забрати в неї делеговані повноваження. Однак пропозицію підтримали лише 15 депутатів.

Василь Берташ, голова Рівненської ОДА:

- Зрозумійте, що є депутати мажоритарні і є депутати за списками. Звичайно, депутат мажоритарний йде до своїх виборців, їх слухає і максимально намагається виконати свою програму. Депутати за списками виконують завдання політичних вождів. Їм підготували проект рішення і вони його прочитали. 

Згодом опозиційні фракції запропонували внести до порядку денного питання щодо звільнення голови облради Юрія Кічатого. Відповідну пропозицію озвучив депутат облради від фракції Всеукраїнського об’єднання "Свобода" Олексій Бучинський.

Олексій Бучинський, депутат Рівненської облради, фракція ВО "Свобода":

- Голова обласної ради дозволяє собі порушувати Закони України про місцеве самоврядування, про статус депутатів місцевих рад не даючи слово, перебиваючи. Так зараз склалось, що керує "Партія регіонів", але це не означає, що нам не можна давати висловити ту чи іншу позицію щодо питань, які обговорюються.

Однак за звільнення очільника депутатського корпусу проголосувало лише 13 місцевих обранців. Сам Юрій Кічатий заперечує аргументи опозиціонерів.

Юрій Кічатий, голова Рівненської обласної ради:

- Це чисто політична позиція. Я це розумію. Але я не погоджуюсь з тими аргументами, що пролунали. Адже я ніде не порушую регламент, я його дотримуюсь. Коли я жорстко говорю про дотримання регламенту, я говорю про те, що за час визначений для розгляду того чи іншого питання при дотриманні часу висловились максимум депутатів. А не лише один депутат, який приватизував той час, аби використати політичні гасла.

Тож не отримавши достатньої кількості голосів для погодження питання щодо звільнення голови облради Юрія Кічатого та висловлення недовіри Рівненській ОДА, депутати двох опозиційних фракцій "Свобода" та "Батьківщина" покинули сесійну залу. Проте, не зважаючи на відсутність опозиції, депутати все ж приступили до розгляду питань порядку денного. Саме на цій сесії мало вирішитись питання подальшої долі "Рівнеоблводоканалу". Своїм рішенням депутати поставили остаточну крапку у цьому питанні, залишивши "Рівнеоблводоканал" як і раніше на балансі області. Проте і для скарбниці краю фінансування водопостачального підприємства є обтяжливим.

Юрій Кічатий, голова Рівненської обласної ради:

- Робоча група рекомендує розглянути питання чи передачі в оренду, чи передачі в консесію. Але в жодному разі не питання продажу, адже є закон, що не дозволяє передавати об’єкти-монополісти, обласної комунальної власності в тому числі.

Також депутати проголосували за звернення до Кабміну щодо забезпечення відшкодування різниці в тарифах на послуги водопостачання та водовідведення, а також за звернення до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг щодо встановлення економічно обґрунтованих тарифів для населення. А ось низку клопотань стосовно видобутку бурштину обласні обранці перенесли на наступне пленарне засідання. За словами голови облради, таке рішення має суто технічний характер.

Юрій Кічатий, голова Рівненської обласної ради:

- Прокуратура Рівненської області не завершила процедуру розгляду документів і юридичну оцінку документів. Також спроможність тих фірм, що вони мають право піднімати клопотання про те, щоб вони могли збирати документи, аби ми своїм наступним рішенням вже відвели їм надра.

Тож питання клопотання щодо отримання дозволу на користування надрами та бюджетні питання депутати облради розглядатимуть вже на наступному пленарному засіданні, яке відбудеться відразу після того як Верховна Рада прийме держбюджет 2014 року.

Схожі статті