+380673870816 +380673870816

Громадський рух "Український вибір" ініціює зміни до законопроекту "Про місцевий референдум"

Країною керуєш ти, а не ті, кого ти обираєш. Згідно Конституції України влада належить народу, відтак саме за ним зберігається беззаперечне право впливати на життя держави та вирішувати низку суспільно важливих питань. Аби впровадити в Україні дієвий механізм народовладдя сьогодні громадський рух "Український вибір" ініціює свої правки до нового законопроекту "Про місцевий референдум". 

13 грудня у Верховній Раді був зареєстрований законопроект "Про місцевий референдум". Відповідний документ вніс до парламенту Кабінет Міністрів. Однак, на думку представників громадського руху "Український вибір", в ньому є чимало недопрацювань, тому нині вони ініціюють внесення певних змін до вже існуючого законопроекту.

Михайло Бузинарський, голова громадського руху "Український вибір" в Рівненській області:

- На відміну від запропонованого Урядом, де громадяни не мають реальних шансів управління територіями, будь-яке їх рішення може бути відмінене чиновниками. Законопроект, який пропонує "Український вибір" не передбачає цього права для чиновників.

Тобто, як пояснив пан Михайло, скасувати рішення місцевого референдуму може лише наступний референдум. Окрім того за громадою закріплюється і наступне право.

Михайло Бузинарський, голова громадського руху "Український вибір" в Рівненській області:

- В законопроекті запропоновано і те, що громада може ініціювати зняття будь-якого посадовця, будь-якого виборчого чиновника шляхом місцевого референдуму.

Недоцільною вважають експерти також і пропозицію законодавця не проводити місцеві референдуми за 6 місяців до виборів всіх рівнів, і також протягом аналогічного періоду після них, оскільки за їх підрахунками, в наступні 5 років, 2 – будуть під забороною. Однак, в цілому представники "Українського вибору" переконані, прийняття законопроекту "Про місцевий референдум" стане кроком вперед та закріпить за кожним громадянином право безпосередньо впливати на вирішення ключових питань у державі та встановить реальний контроль народу над виконавчою владою. Тому нині представники громадського руху шукають будь-які шляхи впливу на депутатів, аби вони зрештою підтримали цей законопроект.

Схожі статті