+380673870816 +380673870816

Чи будуть голосувати депутати Рівнеради відкрито та поіменно?

Чи мають рівняни право знати хто та як з місцевих обранців голосує за певні питання під час засідань Рівнеради. Цю тему сьогодні за круглим столом обговорили депутати Рівненської міської ради та представники громадських організацій.

"Депутатські сади" - так назвали більше 70 земельних ділянок, що роздавались на минулій сесії Рівнеради. Під час прийняття рішень з таких важливих для громади питань у депутатів постійно виникали суперечки щодо процедури голосування. Чи то руками, чи у закритому, чи у відкритому режимі ставити їм своє "за" або "проти" певного питання. Така невизначеність місцевих обранців та бажання їх голосувати у закритому режимі привернула увагу громадськості.

Андрій Токарський, представник ГМ "ОПОРА": 

- Наша міська рада припинила свій напрямок руху - гласність. Ми знаємо, що було закуплене обладнання, була встановлена система "Рада", яка дає можливість ознайомитись з тим, який депутат та як голосував. На жаль, зараз цей момент хочуть закрити, хоча, всі можливості для того, аби це показувати є. На це гроші використані, проте для громадськості такі моменти починають закривати.

Прихильники процедури відкритого та поіменного голосування стверджують, якщо депутату немає чого приховувати і не соромно дивитись у вічі своїм виборцям, то він не буде боятися поіменного голосування. Інші вважають, що тут потрібно дивитися дещо глибше.

Роман Гресько, начальник управління Держкомзему у м. Рівне:

- Ви подивіться проекти рішень Рівненської міської ради, там 80% рішень стосуються конкретних прізвищ. Це сусіди, знайомі, знайомі знайомих і ви розумієте, що свою позицію депутат, котрий представляє інтереси громади, в певній мірі може і не виразити нормально, наприклад, так, як би він цього хотів. Адже є правила етики. Найбільш ефективним є закрите голосування.

Депутат Рівнеради від фракції "Батьківщина" Олександр Курсик пояснює, що бажання декотрих своїх колег голосувати в закритому режимі обумовлюється не лише, так званою, "депутатською етикою".

Олександр Курсик, депутат Рівнеради:

- Левова частка депутатів у Рівненській міській раді не хоче, аби голосування було відкритим. Деякі депутати від "Батьківщини" чітко і не соромлячись цього говорять, що не хочуть, аби голосування було відкритим і поіменним. Вони при цьому називають конкретні факти - погрози, тиск виборців, тиск з боку представників бізнесу і підприємництва.

До обговорення теми процедури голосування місцевих обранців долучився і депутат Луцької міської ради Андрій Осіпов. За його словами, у тамтешній міській раді існує аж 5 видів голосування. Проте, зазвичай вони користуються лише одним - відкритим та поіменним. До закритого типу голосування вони вдаються вкрай рідко.

Андрій Осіпов, депутат Луцької міської ради:

- Ми використовували цей вид голосування лиш три чи чотири рази. Це було з приводу перейменування вулиці, під час голосування за заступників міського голови і ще у декількох випадках. 

Як пригадує екс-депутат Рівнеради Ігор Мічуда, в свій час вони голосували руками. Тут або депутат піднімав руку і підтримував рішення, або ж ні. І все було просто і прозоро. Теперішню ж невизначеність депутатського корпусу у методі голосування він називає затягуванням часу, допоки у закритому режимі вирішуються важливі для окремого кола людей питання.

Ігор Мічуда, голова ГО "Асоціація працівників будівельної галузі міста Рівне та Рівненської області", екс-депутат Рівнеради:

- Будь-яке питання можна вирішити. Якби на це була політична воля нашого міського голови, то воно б давно вже все працювало.

Депутат Олександр Курсик запевняє, вже незабаром усі бажаючі зможуть стежити за перебігом сесійних засідань через мережу Інтернет. А от чи забезпечить електронна система голосування "Рада" та онлайн-трансляції засідань прозорість голосування - покажуть вже подальші засідання Рівненської міської ради.

Схожі статті