+380673870816 +380673870816

Знеболюючі препарати стануть більш доступними

З пропозицією передати понад 16 тисяч упаковок із знеболювальними препаратами, у тому числі таблетованим морфіном власного виробництва в якості благодійної допомоги для лікування пацієнтів хоспісних установ і паліативних відділень виступила одеська фармацевтична фірма. Про це повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

Щороку в Україні майже 428 тисяч осіб потребують знеболення та паліативної допомоги для полегшення страждань. Тисячі хворих, зокрема на рак, помирають у нестерпних муках через неможливість вчасно отримати якісну паліативну допомогу.

Зважаючи на те, що знеболювальні препарати сьогодні є гостро затребуваними у країні, Державна служба України з контролю за наркотиками підтримала ініціативу міжнародного фонду «Відродження», Української ліги сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги, низки інших недержавних громадських організацій щодо розширення переліку лікарських знеболювальних препаратів, у тому числі виготовлення в Україні таблетованого морфіну.

ДСКН, інші відповідні державні й громадські організації неодноразово наголошували на необхідності термінового вирішення питання доступності до адекватного знеболення важкохворих через неін’єкційні форми опіоїдів, зокрема морфіну. На жаль, наша країна донедавна залишалася серед небагатьох у світі, де доступ до такого знеболення хворих пацієнтів, у тому числі онко, був критично обмежений. Українським пацієнтам була доступна лише ін’єкційна форма морфіну і то далеко не завжди, зокрема, для жителів сільської місцевості.

Його ж таблетований варіант має ряд переваг, зокрема, дозволяє пацієнтові приймати препарат самостійно, без втручання медиків, унеможливлює ризик розвитку післяін’єкційних ускладнень, а також позбавляє необхідності щоденного відвідування аптек, що здебільшого знаходяться на значних відстанях, особливо у сільській місцевості. Відсутність таблетованого морфіну правозахисники визнавали головною перешкодою у забезпеченні адекватним знеболенням пацієнтів, які внаслідок хронічного або невиліковного захворювання страждають від постійного болю.

Разом з тим, зважаючи на нагальність проблеми належного медикаментозного забезпечення важкохворих громадян України таблетованим морфіном, наголошуючи на потребі розумного балансу між контролем та доступністю опіоїдних анальгетиків, ДСКН України розробляє й запроваджує низку заходів із недопущення витоку цих препаратів у незаконний обіг.

Схожі статті