+380673870816 +380673870816

У Рівному розповіли скільки коштів витратили на агітацію кандидати на посаду міського голови (ВІДЕО)

Боротьба за владу в грошовому еквіваленті. Скільки коштів витратили кандидати на агітацію під час передвиборчих перегонів за посаду міського голови. Про це під час прес-конференції розповіли представники обласного Комітету виборців України. 

Куди пішли гроші за передвиборчу агітацію? Вперше Всеукраїнська громадська організація Комітет виборців України вирішила підрахувати, скільки ж коштів було витрачено кандидатами на посаду міського голови на виборчу кампанію. Такий моніторинг проводився у п’яти містах, серед яких і Рівне. Директор обласного КВУ Олексій Горецький зазначив, що результат дослідження засвідчив, що кандидати не готові розкривати свої фінансові карти. 

Олексій Горецький, директор РОГО КВУ:

- Місто Рівне – 11 відкрили рахунки виборчих фондів. Тобто лише половина кандидатів здійснювала фактичне фінансування виборчих кампаній. У Рівному було 11 кандидатів на посаду міського голови, з яких шість відкрили рахунки виборчих фондів, а 5 не відкривали власних рахунків. Приблизно така тенденція є і в інших містах.

Одним із ключових моментів моніторингу була перевірка політичної реклами на телебаченні. Аналізувалися три місцеві канали у пройм-тайм, з 19 до 21 години. 

Святослав Дубов, керівник інформаційного відділу КВУ:

- За результатами моніторингу лідером за сумарною кількістю часу всіх трьох телеканалах став Дмитро Якимець - 17 500 секунд. На другому місці Олександр Лащук – 11229 секунд. Третім став Володими Хомко – 9 555 секунд. Четверте – Олексій Бучинський – 5217 секунд. Пятий Олексій Муляренко – 5033 секунди. І шостий Григорій Зарічнюк – всього 156 секунд. 

Керівник інформаційного відділу КВУ Святослав Дубов зазначив, що цю статистику не варто вважати остаточною, адже не враховувалися джинса та різноманітні інформаційні приводи, під якими її маскували. Окрім того, кандидати намагалися маніпулювати деякими нормами закону.

Анатолій Бондарчук, координатор виборчих програм Громадянської мережі «ОПОРА» в області:

- Найбільш банальний цікавий приклад, коли не створюють власних виборчих фондів, але агітувати вони хочуть. Тобто вони користуються нормою закону, яка дозволяє виготовляти агітаційну продукцію на власному обладнанні, але кандидати користуються не достатньою чесністю цієї норми і виготовляють продукцію якісну, виготовлену в друкарнях на поліграфічних компаніях. 

Члени КВУ сподіваються, що в майбутньому закон про місцеві вибори таки вдосконалять і народні обранці будуть абсолютно відвертими зі своїми виборцями.

Схожі статті