+380673870816 +380673870816

У Мінсоцполітики обговорили дотримання прав жінок і дітей в Україні

У Мінсоцполітики відбулося засідання круглого столу, на якому було презентовано основні результати роботи оціночної місії програми, що стосується двох проектів: "Права жінок і дітей в Україні", що реалізовувався спільно з Програмою розвитку ООН (ПРООН), та „Розвиток комплексних превентивних послуг для дітей, позбавлених батьківської опіки, та дітей, котрі перебувають в складних життєвих обставинах”, який реалізовувався спільно з Дитячим Фондом ООН (ЮНІСЕФ). Про це повідомила прес-служба Міністерства соціальної політики.

Участь у заході взяли представники Європейського Союзу, ПРООН, ЮНІСЕФ, центральних та місцевих органів виконавчої влади України, громадських організацій, експерти.

Відкриваючи зібрання і вітаючи присутніх, заступник Міністра соціальної політики України Лідія Дроздова підкреслила, що обидва проекти на практиці засвідчили свою ефективність і досягли поставлених перед ними цілей. Від імені Уряду України вона висловила вдячність Ендрю Разбашу, Рікарді Рігер та Юкіе Мокуо – очільникам Представництва Європейської Комісії, Представництва ПРООН в Україні та ЮНІСЕФ – за проведену спільно з українськими колегами роботу.

Як відомо, загальною метою проекту „Розвиток комплексних превентивних послуг для дітей, позбавлених батьківської опіки, та дітей, котрі перебувають в складних життєвих обставинах” була розробка моделі реформування системи державного захисту дітей, позбавлених батьківської опіки. Фактично мова йде про перехід з інтернатної системи на систему сімейного виховання. Аналіз системи захисту прав дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, було здійснено на прикладі Хмельницької області. Проведені в рамках проекту дослідження, підготовлені матеріали, апробовані практики спрямовувалися на створення сприятливих умов для запровадження альтернативних систем догляду за дітьми.

Відзначають у Мінсоцполітики і значний вплив іншого проекту „Права жінок і дітей в Україні” на розв’язання гендерних проблем й забезпечення гендерної рівності в Україні. Зокрема, в Міністерстві вважають, що саме завдяки зусиллям проекту гендерні перетворення в державі стали незворотними.

У рамках проекту було підготовлено цілу низку нормативних документів й розпочато розробку нової Державної програми sp забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків на період до 2016 року. Концепцію цієї Програми Уряд затвердив 21 листопада 2012 року.

Під час засідання круглого столу його учасники не лише обговорили дотримання прав жінок і дітей в Україні, а й розглянули пріоритетні напрями роботи Мінсоцполітики у зазначеній сфері. Як запевнила заступник Міністра, усі висловлені зауваження та рекомендації будуть уважно вивчені та враховані у подальшій роботі.

Схожі статті