+380673870816 +380673870816

Рівненські школярі вивчатимуть основи податкових знань

Віднині дев’ятикласники вивчатимуть на один предмет більше. До української мови, літератури, математики, хімії та інших, не менш цікавих предметів, додалась дисципліна "Основи податкових знань". Проте, цей предмет є спецкурсом і не входить до переліку обов’язкових у навчальній програмі. Підручник для вивчення "Основ податкових знань" презентували сьогодні у столиці Міністр доходів і зборів Олександр Клименко та Міністр освіти і науки Дмитро Табачник. У Рівному ж новий посібник першими побачили в економіко-правовому ліцеї. 

"Основи податкових знань" - новий спецкурс для учнів дев’ятих класів розроблений спільно Міністерством доходів і зборів та Міністерством освіти і науки. Розрахований він на 34 академічні години та вміщує чимало корисної інформація про податки. У Рівному податківці та освітяни презентували новий підручник для школярів економіко-правового ліцею.

Ігор Скоріков, начальник Головного управління Міндоходів в Рівненській області:

- Мені дуже приємно презентувати сьогодні цей перший підручник для 9 класу. Та інформація і матеріали, що там викладені, це не просто настанова в житті, я думаю, що це новий виток розвитку у шкільному закладі. Це дуже цікава інформація, яку вони візьмуть із цього підручника.

Саме в цьому закладі і був проведений перший урок з нового предмету. Головний освітянин краю Григорій Таргонський зізнався, що читав посібник з великим захватом. Адже коли він був школярем навчальна програма обмежувалася лише базовими предметами. З історії податків посадовець згадав як в 30-тих роках минулого століття в Україні діяв податок на "світло Боже", який вимірювався розміром віконної рами, через яку світло потрапляло в оселю. Сучасний же посібник з "Основ податкових знань" вміщує чимало подібних фактів.

Григорій Таргонський, начальник управління освіти і науки Рівненської ОДА:

- Я заздрю тим діткам, які будуть вивчати цей курс, бо культура податкових знань - це те, чого багатьом поколінням українців не вистачало. 

Окрім історії, в підручнику є курс "Сімейного бюджету". Вивчаючи його діти можуть зрозуміти як їх батьки розподіляють свої фінанси та й самі на майбутнє зрозуміють як ефективно використовувати власні кошти. Не обійдеться тут і без стандартних формул розрахунку різних податків. Загалом, подібний курс розрахований не лише на глибокий, всебічний розвиток дитини, але й виховання в ній податкової культури.

Тетяна Вокальчук, головний державний інспектор інформаційно-комунікаційного відділу Головного управління Міндоходів в Рівненській області:

- Підручник створений саме для того, щоб ви могли зрозуміти як формується бюджет держави, для чого потрібно сплачувати податки. Якщо людина чесно сплачує податки, тоді росте економічний рівень держави, хороші умови навчання і лікування людей. Бо все це відбувається за рахунок сплати податків до бюджету.

Для вивчення курсу "Основ податкових знань" на Рівненщину надійшло більше 35 тисяч підручників. За словами освітян, цього більше ніж достатньо, аби забезпечити літературою ті заклади краю, які виявлять бажання впровадити у своїх навчальних програмах цю дисципліну. Нині ж на майбутнє розробляються також підручники для 10-11 класів.

Схожі статті