+380673870816 +380673870816

Педагоги Рівного та міська влада обговорили концепцію розвитку освіти (ВІДЕО)

Що робити з освітою Рівного? Це питання зібрало представників влади та керівників навчальних закладів. Адже Міносвіти  дало на обговорення концепцію розвитку освіти України на наступні 10 років, проте, їй багато в чому суперечать Урядові ініціативи на наступний рік. 

Міносвіти хоче зробити українську освіту європейською. Для цього відомство розробило концепцію розвитку на 2015-2025 роки. На думку заступниці міського голови Галини Кульчинської,  ця програма нині побудована більше на теорії та досвіді інших країн, проте, не адаптована до нашої системи.

Галина Кульчинська, заступник міського голови Рівного:

- Документ досить революційний, в ньому багато сміливих пропозицій. Пропонується формат європейської освіти. Проте, на мою думку,  в цій  концепції  абсолютно відсутня економічна основа, не прораховані ті зміни, що пропонуються. Кидається в очі відсутність юридично узгоджених моментів.

Самі ж освітяни радо вітають європейські реформи системи освіти, адже вона багато в чому базується ще на радянських принципах. Проте, турбує їх ціна цього питання.

Олег Жилюк, директор природничо-математичного ліцею «Елітар»:

- Якщо взяти країни Європи, то  їхня освіта формувалася десятиліттями, враховуючи ту матеріальну базу, яка в них є. Такі матеріальні вливання потребують багато часу і реалізації.

За ідеями та цифрами, на думку міського голови, не надто приділяють увагу самим педагогам. Навіть зараз вони змушені від держави чи не вимагати заробленого.

Володимир Хомко, міський голова Рівного:

- Я  щасливий, що цьогоріч ми стукали в усі двері, лякали Уряд і він нам виділив ці 14 мільйонів на зарплати і обласна рада швидко їх розподілила. 3 мільйони ми зекономили, аби виплатити їм 57 статтю, яку вони заслужили.

Сьогодні не лише Міністерство освіти прагне реформувати цю галузь. Свої, як то кажуть, «п’ять  копійок» вставив і Уряд. З-поміж інших ініціатив Кабміну є і збільшення пенсійного віку до 65 років та навчального навантаження вчителів, скорочення освітніх закладів і зменшення терміну навчання з 12 до 9 років. Такі зміни, на думку представників профспілки працівників освіти, доведуть вчителів до зубожіння.

Зінаїда  Засякіна, голова профспілки працівників освіти м. Рівне:

- У  вчителів забирають доплати, вчителям підвищують педагогічне навантаження, у вчителів забирають обов’язкові виплати за класне керівництво, за зошити.

Нині ж усі напрацювання із зауваженнями та побажаннями освітян за результатами колегії сформують в одне звернення і направлять його до Міністерства освіти та профільного комітету.

Схожі статті