+380673870816 +380673870816

«Опора» оприлюднила індекс публічності Рівненської міської ради (ВІДЕО)

Достукатися до міської влади стало легше. Індекс її публічності у порівнянні із минулим роком зріз на 3% і становить 47. А це 12 сходинка в загальному рейтингу відкритості серед 24 обласних центрів. Такі результати  дослідження Громадянської мережі «Опора». Найбільш публічними сьогодні є Івано-Франківська та Вінницька міські ради. Втім і їх результати не дотягують до ідеалів. Роботу органів місцевого самоврядування «опорівці» оцінювали за трьома критеріями - відкритість, прозорість та підзвітність. 

Більше 8 годин щомісяця теа-а-тет із рівнянами. Потрапити на прийом до міського голови Володимира Хомка  легко. Поскаржитися керманичу на життя мешканці можуть і на його  персональному веб-сайті. Разом з тим очільник Рівного не проводить окремий прийом для інших категорій осіб, зокрема представників профспілок, громадських організацій тощо. Втім найбільший недолік у тому, що він забуває звітувати про свою роботу, - кажуть «опорівці». 

Анатолій Бондарчук,  представник ГМ «Опора»:

- Відсоток відкритості міського голови становить 46% і це 17 результат з 24 міст. Якщо говорити про 2013 рік, то міський голова не прозвітував перед мешканцями міста про виконання соціально-економічних, культурних програм, а також про виконання цільових програм. 

Не спішить звітувати перед громадою і виконавча влада. Хоча її публічність й дещо вища, аніж в міського голови – 56%. А це 13 сходинка в загальному рейтингу відкритості серед українських обласних центрів. 

Юрій Мочаєв, представник ГМ «Опора»:

- Жодне з управлінь не прозвітувало про свою роботу. Так само на сайтах міської ради фактично відсутня інформація по звітах цих самих управлінь, є лише незначна частина цих звітів в принципі. Також відсутня інформація про персональний склад та повна структура виконавчих органів цих самих управлінь. Є тільки про керівний склад. 

Найбільше пасуть задніх у Рівному міські обранці. Їх індекс публічності лише 39%. Зокрема, на сайті Рівнеради розміщено тільки 7 депутатських звітів та кілька біографій. 

Анатолій Бондарчук,  представник ГМ «Опора»:

- В  нас є 54 депутати. Проте, на веб-сайті міської ради відсутня інформація про поштові адреси, електронні адреси депутатів, а також, що важливо,  про графік їхнього прийому. Він є лише в окремих депутатів.

Серед недоліків і те, що рівняни не знають, хто і як голосував за те чи інше рішення. Дані поіменного голосування на сайті міської ради не висвічуються. Відтак нині представники «Опори» напрацювали ряд рекомендацій для нашої влади як їй стати більш відкритою.  Їх вже незабаром обіцяють передати із рук в руки. 

Схожі статті