+380673870816 +380673870816

Нетипові для зими кишкові інфекції атакують рівнян

Любите ласувати продуктами зі стихійних ринків, нехтуєте мити овочі і фрукти перед вживанням у їжу – ризикуєте потрапити на лікарняне ліжко. У Рівному нині розгулює ротавірусна інфекція. За останній тиждень 23 містян звернулися до медиків з гострими кишково-шлунковими розладами. 

Поласував тюлькою зі стихійного ринку та в подарунок отримав гостре кишкове захворювання. Таку невеселу історію про одного із уражених ротавірусною інфекцією розповів нашій знімальній групі начальник рівненської санепідемстанції.

Юрій Ромець, начальник Рівненської СЕС:

- Де він купив, то цього ми не знаємо. Ми виходили перевірити. Нам спочатку сказали, що купив тюльку на центральному ринку, потім згадав, що купував на іншому. Ми виходили брати цю тюльку на аналіз, однак встановити у якого саме продавця він її купив ми не змогли, а людина захворіла, тобто він навіть не знає, де він її купив.

Ще один чолов’яга захворів ласуючи натщесерце перепелиними яйцями, які теж купив на стихійному ринку. І хоча такі випадки поодинокі, проте рівнянам все ж варто бути на сторожі, - зауважив пан Юрій. Найчастіше підхопити інфекцію можна через немиті руки, фрукти, овочі, м'ясо та навіть домашні яйця.

Юрій Ромець, начальник Рівненської СЕС:

- 90% усіх захворювань через домашні продукти. Найбільше сьогодні хворі скаржаться на йогурти, молочні продукти. 

Якщо у вас несподівано піднялася температура, нудить та болить живіт – не зволікайте, телефонуйте 103, адже кишкові інфекції дуже підступні. Окрім себе ви ризикуєте заразити і оточуючих. З початку року захворіло вже чимало рівнян. У зоні ризику переважно діти.

Юрій Ромець, начальник Рівненської СЕС:

- За січень захворіло 53 дитини з 74, за лютий 33 з 50. Це все діти. До 1 року у січні захворіло 14 дітей, у лютому – 7. Ніби і спадає кількість хворих, проте все ж такий рівень для зими можна вважати нетиповим.

Причина ж чому характерний для весняно-літнього періоду вірус вражає рівнян взимку банальна. Все через безвідповідальність самих людей, - стверджує пан Юрій. Відтак застерігає, вживати у їжу варто лише ретельно вимиті овочі та фрукти, продукти ж купувати поза стихійними ринками та в жодному разі не годувати ними дітей.

Схожі статті