+380673870816 +380673870816

На Рівненщині створили коаліцію "За демократичні вибори" (ВІДЕО)

Контролюватимуть чесність кандидатів у народні депутати.  Рівненські представники громадських структур, які займаються моніторингом виборчих кампаній вирішили об’єднатися в коаліцію під назвою "За демократичні вибори", усе, кажуть, аби змінити систему і визначити наступні цілі та пріоритети позачергових громадських волевиявлень. Новостворена коаліція вже встигла укласти  меморандум,  з ним   пропонує ознайомитися політичні сили області. 

Кандидати у народні депутати, бійтеся. За вами слідкуватимуть. "Комітет виборців України", громадянська мережа "Опора" та Рух "Чесно" вирішили об’єднатися у коаліцію  під назвою "За демократичні вибори".  Серед цілей  - забезпечити максимальну прозорість та демократичність процедур висування кандидатів у депутати, оприлюднення про них об’єктивної інформації  для виборців та інформування про перебіг  виборчої  кампанії. Одним словом, недобросовісних кандидатів у нардепи або ж людей, які захочуть балотуватися  громадські активісти виводитимуть на чисту воду.

Андрій Токарський, представник ГМ "Опора":

- Наша влада не прийняла закону про відкриті списки, не дійшла до демократизації і відкритості виборчого процесу, щоб виборчий процес був відкритим, посприяти, щоб партії  демократично працювали, висування проходило публічно, а не за вказівкою з Києва, тому  ми вирішили створити цю коаліцію і протягом всієї виборчої кампанії слідкувати за всіма суб’єктами виборчого процесу.

Новостворена коаліція вже підготувала й спеціальний меморандум, в якому закликає політичні партії Рівненщини не висувати кандидатів, які не відповідають певним вимогам. А саме: причетні до корупційних дій,  порушень прав і свобод людини, виборчого законодавства,  ті, що не декларують доходи і відкрито висловлюють антиукраїнську позицію,  підтримують сепаратистів. Коаліція проти таких висуванців, але й зізнається, згідно попередніх моніторингів, мало кому вдавалося відповідати усім критеріям.  На минулих виборах таких була приблизно  половина, згідно моніторингу Руху "Чесно".

Віталій Примак, представник Руху "Чесно":

- Нові кандидати,  які прийшли на вибори, на них здебільшого не могли знайти інформацію. І зараз ми спостерігаємо, що люди йдуть ті самі, що були нардепами. І дослідження, які були тоді дійсні, ми будемо їх використовувати  і на нових людей також  шукатимемо інформацію.

Усі політичні сили області нова коаліція закликає ознайомитися та підписати меморандум. Також  просить громадськість проявляти свою активність у цей передвиборчий період. І нагадує, що не буде підтримувати жодну політичну партію чи кандидата, адже коаліція має стати реальним інструментом публічного тиску задля змін політичних правил на Рівненщині та й в Україні загалом.

Схожі статті