+380673870816 +380673870816

На Рівненщині обирають кращих вчителів України з духовно-моральних предметів

Всеукраїнський конкурс організовують вже девятий рік поспіль в Острозькій академії. Щоправда,  кажуть,  цього разу у зв’язку із складною ситуацією в Україні, педагогів до вишу з’їхалось небагато, близько 15  із заходу, сходу та центру нашої держави.  Але не зважаючи на кількість,  вони вже формують звернення до Міністерства освіти і науки України.

Вони не вчать дітей правильно рахувати і грамотно писати. Ці педагоги відкривають своїм учням одвічні  цінності життя,  що значить любити, прощати,  допомагати і бути відданими своїм ідеалам.  Вчителі  духовно-моральних предметів на всеукраїнський конкурс до Острозької академії завітали не змагатись між собою, а радше ділитись досвідом. Проте, під час конкурсу вони склали  тест на знання Біблії  та продемонстрували свій досвід викладацької діяльності. Також  педагоги сформували звернення до Міносвіти з проханням посприяти ефективнішому викладанню основ християнської  етики в школах.  

Василь Жуковський, декан гуманітарного факультету НУ  "Острозька академія", організатор:

- Ми хочемо звернутись до Міністерства, щоб надав статус предмету спецкурсу, бо статус факультативу – це низький статус. Це  відсутність оцінок, годин, а коли цьому предмету буде надано інший статус, тоді буде інше ставлення.

Вже 15  років Олена Лук’янівна викладає християнську етику на Волині.  Розповідає, що кожен раз дивується з того, як змінюються її учні на уроках предметів духовно-морального спрямування.

Олена Прадійчук, вчитель християнської етики:

- Якщо взяти нашу школу, то у нас була напружена в правовому аспекті ситуація. Але коли почалися ці уроки, то в нас вже немає учнів на обліку, тобто діти замислюються над тим, що є Бог, той, який все бачить, все знає.

Саме на Рівненщині свого часу обласна рада прийняла рішення про те, щоб в школах нашого краю викладався курс християнської етики. Відповідно більшість областей і запозичили наш досвід.  Саме в Острозькій академії були вперше надруковані  підручники із цих предметів і розроблені програми духовно-морального виховання.  Про те, що вже нова влада не просто обіцятиме, а й конструктивно сприятиме духовному  розвитку  суспільства,  починаючи зі шкільних лав, сподіваються в академії.

Ігор Пасічник, ректор НУ "Острозька академія":

- Хочу вірити, що  ця нова влада, яка прийшла, вона не просто розуміє, а й зобов’язана це робити. Бо військові події, які розгортаються в Україні, говорять про те, що людина-патріот повинна бути замішана на двох основах – християнській моралі та національній ідеї. І ми можемо лише дивуватися нашому народу, що в них цей патріотизм є.

Вчителі хочуть, щоб предмети духовно-морального спрямування викладались в школах як й  інші повноцінні дисципліни. Адже діти,  окрім елементарних знань, потребують  перш за все духовного розвитку  та збагачення особистості. 

Схожі статті