+380673870816 +380673870816

Мінрегіон готує масштабну зміну нормативної бази ЖКГ

Не пізніше січня-березня 2014 року Мінрегіон планує подати на розгляд Уряду проект нового базового закону у сфері житлово-комунального господарства. 6 грудня на засіданні Комітету галузевих реформ Мінрегіону України експерти розглянули та схвалили проміжні результати науково-дослідної роботи із розробки шляхів та напрямів удосконалення законодавства у житлово-комунальній сфері. Зокрема, особливу увагу приділили розгорнутій структурі та змісту уніфікованого базового законопроекту у сфері ЖКГ. Про це повідомила прес-служба 
Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.


Серед основних завдань, які повинен вирішити новий базовий закон – можливість вибору споживачем прийнятної та зручної для нього моделі житлово-комунального обслуговування. А також – відсутність положень, які можна трактувати неоднозначно, чіткість та зрозумілість у визначенні товарів, послуг, прав та обов’язків суб’єктів ринків ЖКГ, повноважень органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, національного регулятора. Не менш важливе значення матимуть також відповідність обов’язків суб’єктів ринку та їхньої можливості відповідати за ними, відсутність декларативних норм, механізмів реалізації яких не існує.

Завдання першого етапу роботи з удосконалення законодавства у сфері ЖКГ передбачають напрацювання моделі організації ринків (визначення товарів, послуг, об’єктів, суб’єктів, повноважень прав і обов’язків, засобів державного регулювання), а також орієнтовної структури базового законопроекту зі змістом основних розділів та статей включно. Даний етап включає також детальний аналіз альтернативних варіантів структуризації моделі ринків ЖКГ із визначенням негативних та позитивних сторін кожного із запропонованих варіантів.

Проект структури нового базового закону отримав позитивний висновок ряду наукових установ НАН України, зокрема, Інституту економіки та прогнозування, Інституту газу, Інституту колоїдної хімії та хімії води, Центру природоохоронного права Інституту держави і права. Також проект розглянули, схвалили та підтвердили своє бажання долучитися до його подальшого опрацювання Дніпропетровська облдержадміністрація, комунальне підприємство Миколаївміськводоканал, міськради Дніпропетровська, Миколаєва та Димитрова Донецької області, ряд громадських організацій, зокрема, Асоціація ОСББ та ЖБК, Об’єднання ЖБК, Спілка власників житла.

Нагадаємо, що створення єдиного базового закону у житлово-комунальному господарстві визначене Мінрегіоном, як один із пріоритетних напрямків роботи на 2013 рік. Адже тільки на найвищому рівні галузевої нормативної бази діє 21 закон, деякі з яких навіть по різному визначають термінологію. При цьому будь-які намагання удосконалити чинну галузеву нормативну базу "упираються" в протиріччя тому чи іншому закону.

Схожі статті