+380673870816 +380673870816

Медики закликали рівнян не зловживати антибіотиками під час грипу та ГРВІ

Наприкінці осені в Україну вже традиційно прийшли сезонні вірусні захворювання. Зокрема медики Рівненщини почали реєструвати випадки захворювання краян на грип та ГРВІ. Нещодавнє розширене засідання Обласної науково-методичної ради з цивільної оборони, безпеки життєдіяльності та основ медичних знань присвятили темі інфекційних захворювань, їх профілактики та боротьби з ними. 

Найпоширенішими недугами серед сезонних захворювань незмінно залишається грип та ГРВІ. Саме вони щорічно відправляють на лікарняний мільйони українців.

Олег Ушкевич, заступник головного лікаря КЗ "Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф" Рівненської обласної ради:

- В Україні щорічно реєструється від 3 до 5 мільйонів випадків грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій. Найвищі показники захворюваності в дітей до 5 років. 

Щороку віруси інфекційних захворювань піддаються мутації, створюючи все нові і нові штами грипу. Так, дістався вже України і без перебільшення стародавній вірус - лихоманка Західного Нілу, що зародився у Африці приблизно 1000 років тому. Сьогодні виявлені природні осередки гарячки Західного Нілу на півдні України та в Донецькій області. Носії захворювання — численні види комарів. Вакцина наразі не розроблена. А лікується недуга нині симптоматично. Однак відсутність доступної діагностики в нашій країні не дає можливості зафіксувати її випадки серед громадян.

Сергій Дорошенко, завідувач відділення дорослої інфекції ЦМЛ:

- Якщо ми не будемо говорити про цю тему, то ні тест-систем, ні діагностичних засобів, ні моніторингу, ні епідеміологічних досліджень ніхто не робитиме, а люди будуть хворіти і вмирати. Наприклад, чоловік приїхав з Кот-д'Івуару та захворів. Він бігав то в центр здоров’я, то в одну реанімацію, то в іншу. І в результаті ми його відправили в хірургію патанатомії.

Сьогодні люди схильні вважати чи не панацеєю від усіх сезонних хвороб антибіотики. Їх зазвичай вживають при перших ознаках хвороб. Тенденція самолікування і самостійного використання антибіотиків в більшості випадків привела до такої ситуації, що останні нині не є ефективними. Проте, і лікарі призначають хворому антибіотик, через швидку дію останнього.

Володимир Рафальський, професор кафедри "Управління і економіки фармації" Смоленської державної медичної академії, Росія:

- Нам мало знати особливості пацієнта. Нам потрібно ще враховувати особливості збудника хвороби. Проте, останні десятиліття використання антибіотиків показали, що і цього недостатньо. Нам при виборі антибіотиків потрібно враховувати ще один фактор - суспільство. Адже неадекватне призначення антибіотика пацієнту може нанести шкоду суспільству. 

Тож медики вкотре закликали при перших ознаках інфекційного захворювання відразу звертатись до лікаря та в жодному разі не займатися самолікуванням.

Схожі статті