+380673870816 +380673870816

Контроль за якістю медпрепаратів на Рівненщині посилили

Значна частина ліків на українському ринку зроблені чорними фармацевтами. Вони продаються в аптеках у звичайних упаковках і, в кращому випадку, безкорисні та безпечні. Проте не завжди. Аби уберегти населення від подібного фальсифікату у всіх областях України здійснюють посилений контроль за якістю ліків. І Рівненщина не виняток. У нашому місті відкрили оновлену лабораторію, яка в майбутньому допоможе значно ефективніше боротися із псевдо ліками. 

Автоматизована доставка, температурний режим та комп'ютерна класифікація препаратів - все за євростандартом. На Рівненщині запрацювала одна із семи найпотужніших в Україні лабораторій із контролю якості лікарських засобів та медичної продукції, яка дає змогу вести ефективну боротьбу з високоякісними підробками. А таких останнім часом чимало.

Сергій Лебедь, начальник Державної служби з лікарських засобів у Рівненській області:

- Неменше одного-двох разів на рік кожна аптека перевіряється і при найменшому сумніві лікарські засоби сумнівної якості вилучаються для проведення лабораторних досліджень. Протягом І півріччя поточного року таких було вилучено 901 серію лікарських засобів, з них 136 – не відповідали вимогам законодавства за різними показниками. Фальсифікату в цьому році серед цих лікарських засобів не було. Був лише один випадок підозрілого лікарського засобу індійського виробництва.

Сергій Лебедь стверджує, найчастіше неякісний товар або ж фальсифікат - це те, що користується попитом у громадян. Антибіотики, серцево-судинні препарати та ін'єкції у фаворі в зловмисників. Отрути в ліки не додають, просто продають речовини, які не шкодять, але й не допомагають. Віднині виявити подібні препарати за допомогою нового устаткування у рівненській лабораторії стане значно легше.

Галина Коротюк, завідувач лабораторії з контролю якості лікарських засобів та медичної продукції:

- До отримання нового обладнання ми виконували перевірку лікарських засобів за 4-5 показниками. Зараз ми можемо виконувати її за 8-10 показниками.

Загалом на переоснащення лабораторії із державної скарбниці витратили майже 7 мільйонів гривень. В Західному регіоні лише Львів і Рівне одержали таке дороговартісне обладнання для швидкого виявлення фальсифікованих препаратів.

Світлана Сад, заступник голови Рівненської ОДА:

- Це дасть змогу нашим краянам отримати більш достойне лікування і таке лікування насамперед принесе їм користь. Проте, мені здається, що найголовніше, що віднині наші громадяни, коли будуть купувати в аптеці ліки, не будуть боятися, що можуть купити підробку.

Крім того, оновлена лабораторія одержала ліцензію на обіг наркотичних засобів та прекурсорів, що дозволить контролювати якість цієї групи ліків. Не залишаться поза увагою і медпрепарати, оскільки місцеві фахівці мають дозвіл на інспектування та дослідження і цієї медичної продукції.

Схожі статті