+380673870816 +380673870816

До 2014 року планується знищити 3 мільйони протипіхотних мін

В приміщенні Офісу зв’язку НАТО в Україні, відбулось підписання тристороннього Контракту з утилізації протипіхотних мін типу ПФМ-1 (1С) між Міністерством оборони України, Агенцією НАТО із матеріально-технічного забезпечення і постачання (НСПА) та Державним підприємством "Науково-виробниче об’єднання “Павлоградський хімічний завод". Про це повідомила прес-служба Міністерства оборони.

Захід було проведено у межах виконання проекту Трастового фонду НАТО зі знищення легких озброєнь, стрілецької зброї, звичайних видів боєприпасів і протипіхотних мін типу ПФМ-1 (1С) в Україні. У ньому взяли участь заступник Міністра оборони України Артуро Бабенко, Генеральний директор державного підприємства “Науково-виробниче об’єднання "Павлоградський хімічний завод" Леонід Шиман, керівник Проекту НСПА в Україні Володимир Литвинчук, представники Посольства США в Україні.

Зараз розпочинається другий етап, який триватиме до 2014 року і є достатньо насиченим. Адже передбачається знищити 73,5 тисяч тонн звичайних боєприпасів, 366 тисяч одиниць стрілецької зброї та 3 мільйони протипіхотних мін типу ПФМ-1. І це, на його погляд, реально виконати, оскільки всі виконавці, як показала практика, працюють професійно та ефективно.

До речі, Сполучені Штати Америки, як, власне, і під час першого етапу проекту, виступають у ролі провідної держави і на другому. Іншими країнами-донорами цього етапу на сьогодні є Німеччина, Швейцарія, Туреччина, Ірландія. Європейський Союз виступає спонсором утилізації протипіхотних мін. Заходи щодо залучення коштів міжнародної технічної допомоги для утилізації непридатних боєприпасів, протипіхотних мін та стрілецької зброї і легких озброєнь (ЛОСЗ) тривають.

Слід додати, що Проект Трастового фонду Програми НАТО в Україні зі знищення звичайних боєприпасів, стрілецької зброї і легких озброєнь спрямований на демілітаризацію 133 тисяч тонн боєприпасів, 1,5 мільйонів ЛОСЗ та надання допомоги у знищенні 3 мільйонів одиниць протипіхотних мін типу ПФМ-1 протягом 12 років у чотири етапи до 2018 року.

Схожі статті