+380673870816 +380673870816

Держава компенсуватиме до 90 відсотків вартості ліків від гіпертонії

Держава компенсуватиме до 90 відсотків вартості ліків від гіпертонії. Про це повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

Відтепер гіпертоніки отримають більше ліків за доступною ціною, оскільки буде використовуватися диференційований підхід до рівня відшкодування вартості на ліки, які умовно поділені на три групи.

До першої групи належать лікарські засоби, які відшкодовуються до 90 відсотків їх вартості, до другої - які підлягають частковому відшкодуванню, а до третьої - лікарські засоби, вартість яких взагалі не підлягає відшкодуванню. Крім цього, ще влітку було доповнено перелік ліків для гіпертоніків, на які поширюється дія Пілотного проекту, комбінованими ліками. Це дозволило не лише підвищити економічну доступність лікарських засобів для лікування гіпертонії, а й розширити можливості та ефективність лікування.

Ще одним нововведенням є нормативно встановлені граничні надбавки на ліки від гіпертонії. Відтепер надбавки на оптово-відпускні ціни не перевищуватимуть 10 відсотків, а на роздрібні - не вище 25 відсотків від закупівельної ціни.

Довідково: починаючи з 1 червня 2012 року в Україні реалізується Пілотний проект з впровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою. Його основою є зниження цін на ліки від гіпертонії та відшкодування їх вартості для хворих

Завдяки Пілотному проекту сьогодні 3,2 мільйона українців отримали відшкодування на ліки, при цьому ціни на них знижено на 16%, а споживання ліків росло у майже 1,5 рази. 22,5% українців почали системно лікуватись від гіпертонії та вимірювати свій тиск.

Схожі статті