+380673870816 +380673870816

Бібліотекарі навчатимуть сільських жителів Рівненщини працювати з комп’ютером та пошуку інформації в Інтернеті

Інтернет у сільські бібліотеки. Таку мету переслідують ініціатори проекту "Публічні бібліотеки – мости до електронного урядування". 

В рамках проекту "Публічні бібліотеки – мости до електронного урядування" в нашій області впродовж 5 місяців пройде 15 тренінгів та 2 бліц-семінари на яких буде розповсюджено інформацію про наявні електронні послуги національного та регіонального рівнів для різних цільових груп жителів Рівненщини.

Валентина Ярощук, директор КЗ "Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека": 

- Людей, які старшого віку, люди які працюють в органах влади, особливо це голови сільських рад, депутатський корпус. Також в переважній більшості це будуть бібліотечні працівники, котрі будуть розгортати роботу в організації доступу до публічної інформації і створять у своїх бібліотеках умови доступу до такої офіційної інформації.

Керуючись Законом України "Про вільний доступ до публічної інформації", кожний житель краю має беззаперечне право на ознайомлення з рішеннями виконкомів і сесій. Враховуючи технічний прогрес, все більше людей нині обирають за основне джерело інформації саме Інтернет. Тому подібну інформацію зручніше усього розміщувати на офіційних сайтах. Проте, наразі далеко не кожна сільська рада має власну офіційну сторінку.

Микола Яцюк, керуючий справами виконавчого апарату Рівненської обласної ради:

- В нас є 386 сільських рад. З них лише 51 охоплена електронним урядуванням. Ми плануємо аби усі сільські ради мали хоча б власну електронну сторінку. В нас сьогодні 25 сільських рад мають свої офіційні сайти.

За словами чиновників, комп’ютеризація сільських бібліотек є свідченням демократичного розвитку нашого суспільства. Адже урівнює права усіх мешканців краю у вільному доступі до публічної інформації.

Світлана Хомяк, заступник голови управління культури і туризму Рівненської ОДА:

- Будь-яка особа, що проживає на території села і не має можливості дістатися до районного чи обласного центрів, вона може через ці бібліотеки і установи отримати необхідну інформацію. Це дійсно є розвитком до демократії.

Також під час тренінгів учасники дізнаються як в Інтернеті створювати електронні запити на публічну інформацію, писати звернення до органів влади, слідкувати за проектами рішень місцевої влади в мережі, зареєструватися на ЗНО, задекларувати майно та чимало інших корисних навичок у сьогоденні.

Схожі статті