+380673870816 +380673870816

З 1 квітня ліки будуть безкоштовні (ВІДЕО)

З 1 квітня ліки будуть безкоштовні. На жаль, таке нововведення  охоплює тільки три групи препаратів - від серцево-судинних хвороб, бронхіальної астми та цукрового діабету ІІ типу. На це Уряд виділив півмільярда гривень у 2017 році. Детальніше про програму рівненським медикам розповів  заступник Міністра охорони здоров’я Роман Ілик. 

Ліки стануть дешевшими, принаймні, для деяких хворих. Адже з 1 квітня в Україні повинна запрацювати програма «Доступні ліки». Механізм відшкодування (реімбурсації) покриває вартість ліків від серцево-судинних захворюваннь, цукрового діабету ІІ типу та бронхіальної астми. Пріоритетність надано лікуванню саме цих хвороб, оскільки вони найбільш впливають на показники смертності населення, разом з тим ефективно лікуються на амбулаторному етапі. Весь механізм отриманні ліків відбувається таким чином. 

Роман Ілик, заступник Міністра охорони здоров’я:

Хворий іде до лікаря, це, відповідно, три групи захворювань. Отримує рецепт за рецептом,  іде до аптеки, отримує рецепт і в аптечному закладі йому гарантовано, по лікарському рецепту, надається лікарський засіб гарантовано безкоштовно. І всі ті препарати, які є в програмі відшкодування, з невеликою доплатою до встановленої референтної ціни. Дана ціна встановлюється дуже просто - ми порівнюємо препарат в 5 країнах.

А саме в Польщі, Чехії, Словаччині, Угорщині та Латвії. В Україні відшкодування вартості ліків визначатиметься Національним переліком основних лікарських засобів у 2017 році. 

Роман Ілик, заступник Міністра охорони здоров’я:

У даному випадку прямого регулювання цін не передбачається, ми говоримо про м’яке ринкове регулювання цін. Для виробників, які мають бажання увійти в програму реінбурсації - спускають ціни. Власне, я говорю про три групи захворювань, про інші не говорю, тільки про ті, на які уряд виділив 1,5млрд гривень. Тому кожен виробник, зацікавлений зайти в програму відшкодування для того, щоб збільшити свої обсяги продаж.

Наразі, на Рівненщину вже надійшло понад 14 мільйонів гривень субвенцїї на відшкодування вартості ліків. В профільному управлінні працюють над реєстром пацієнтів по кожній групі захворювання.

Схожі статті