+380673870816 +380673870816

В Рівному за перший місяць літа 6 осіб захворіли на кашлюк

Фото ілюстративне

У Рівному за 6 місяців 2024 року було зафіксовано 71 випадок захворювання на кашлюк. Серед захворілих – 66 дітей.

Для порівняння, за даними Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб, у 2023 році кашлюк діагностували у 5 пацієнтів (усі віком до 17 років).

Кашлюк — це бактеріальне інфекційне захворювання, яке перебігає як затяжний бронхіт з тяжкими нападами кашлю. Захворювання є вкрай заразним, кашлюк легко поширюється від людини до людини повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. На нього хворіють здебільшого діти та підлітки, але захворіти можуть також і дорослі.

Симптоми кашлюку:

  • нападоподібний спазматичний кашель аж до почервоніння обличчя, сльозотечі;
  • під час кашлю чути характерний свист;
  • напади кашлю стаються частіше вночі, ніж удень;
  • у немовлят кашель може не проявлятись, але в них може ставатися зупинка дихання на короткий час, про що може свідчити посиніння обличчя;
  • гарячка;
  • нежить.

Як вберегтися від кашлюку?

Основним способом профілактики кашлюку є вакцинація. Відповідно до національного календаря щеплень, вакцинувати дітей від кашлюку необхідно у віці 2, 4, 6 і 18 місяців (чотири щеплення). Якщо з якоїсь причини щеплення пропустили, його потрібно наздогнати якомога швидше.

Усім вагітним жінкам варто робити щеплення від кашлюку, дифтерії та правця в термін від 16 до 32 тижнів під час кожної вагітності незалежно від того, чи вакцинували їх у дитинстві. Це необхідно, щоб захистити дитину від кашлюку в перші місяці життя до отримання нею щеплення.

Схожі статті