+380673870816 +380673870816

В інституті слов’янознавства відбулася конференція присвячена Пересопницькому Євангеліє

Вчені Рівненського інституту слов’янознавства спільно із столичними гостями з Інституту філософії імені Григорія Сковороди Національної академії наук провели наукову конференцію. Її тема уже понад рік не зменшує дискусій серед істориків та релігієзнавців України. 
     Пересопницьке Євангеліє – національна святиня України. Саме так ознаменували наукову конференцію вчені. Ректор Рівненського вишу, Людмила Шелюк розповідає, що осторонь цієї теми пройти неможливо. Адже серед її підлеглих чимало істориків та релігієзнавців, які роками досліджують цю книгу. 
      "Пересопницьке Євангеліє та його епоха" - з такою темою доповіді ознайомив присутніх відомий в Україні професор та академік Мирослав Попович. Науковець розповідає, що у 16 столітті суспільство було зовсім іншим. Тоді фактором об’єднання людей виступала релігія. Втім сьогодні – це безперечно політика. Він засмучений – події, які зараз відбуваються в Україні пригнічують і тому переконує – Пересопницьке Євангеліє – це одне з основних історичних надбань нашого народу, саме воно має нагадати українцям про свою історію.
     На конференції науковці не лише презентували свої доповіді. В обласному краєзнавчому музеї представили три секції цієї тематики – історичну, культурно-мистецьку та філологічну. Після цього – науковці поїхали до Пересопниці.
     У світлі останніх подій, які відбуваються в Україні – ця тема, за словами організаторів заходу, є надзвичайно актуальною. На їх думку, Пересопницьке Євангеліє має стати для українців релігійним, історичним та політичним символом свого існування.

 


110516_Slovyanoznavstvo sferadesigner

Схожі статті