+380673870816 +380673870816

У стінах НУВГП вшанували пам'ять українського архітектора Сергія Тимошенка

У Національному університеті водного господарства та природокористування відбувся науковий семінар, присвячений визначному українському архітекторові та громадсько-політичному діячеві Сергію Прокоповичу Тимошенку. Про його внесок в українську культуру в наш час суспільство, на жаль, призабуло. Тому спеціалісти в галузі архітектури з усієї України зустрілися, щоб розповісти громадськості про визначного українця.

Сергій Тимошенко народився у 1881 році. Він навчався у Санкт-Петербурзі, працював у Львові, Харкові, Луцьку, Рівному, за кордоном, але свій життєвий шлях закінчив у Сполучених Штатах Америки, куди емігрував через політичні переслідування. Прихильність Сергія Тимошенка до ідей Симона Петлюри та пропаганда об’єднання української нації з польською стали причинами забуття його на сторінках історії. Саме громадсько-політичній діяльності архітектора присвячена доповідь науковця із Луцька Вальдемара Пясецького.

Вальдемар Пясецький, дослідник громадсько-політичної діяльності С. Тимошенка:

- він був за союз Польщі з Україною. Це була складна справа, бо галичани воювали за, хоча б право на федерацію, а Тимошенко стояв за мирне здобуття прав українців у Речі Посполитій.

Петро Ричков, завідувач кафедри архітектури Національного університету водного господарства та природокористування зауважив, що не варто лише говорити про політичну діяльність пана Сергія. Творіння його архітектурного таланту прикрашають усю Україну. У своїй доповіді Петро Анатолійович розповів громаді про дерев’яну церкву у Прилуцьку на Волині, побудовану Сергієм Тимошенком у 30-х роках минулого століття, яка на його думку, заслуговує на статус пам’ятки архітектури нашої держави.

Петро Ричков, завідувач кафедри архітектури НУВГП:


- церква дуже добре збереглася. Вона поки немає статусу пам’ятки архітектури.

На науковий семінар до Рівного завітало чимало фахівців архітектури зі Львова, Луцька, Харкова, Києва. Ірина Селіщева із Харківського державного технічного університету будівництва та архітектури, досліджує колористику у творчості Сергія Тимошенка. Розповіла, що особняк Бойка, над яким працював відомий архітектор надзвичайно розкішне місце, яке якнайкраще демонструє талант цієї людини.

Ірина Селіщева, кандидат архітектури, Харківський державний технічний університет будівництва та архітектури:

- пам’ятник про який я буду сьогодні розповідати знаменитий тим, що тут поєдналася тісна співпраця як архітекторів, так і художників. В маєтку Бойка дуже цікавий розпис в інтер’єрі.

Після семінару усі науковці вирушили на оглядини Покровської церкви у селі Бронники та церкви Різдва Пресвятої Богородиці у селі Ясининичі Рівненського району, над якими працював Сергій Тимошенко і які досі прикрашають сільську місцевість Рівненщини.


110603_NUVGP sferadesigner

Схожі статті