+380673870816 +380673870816

У Рівному вшанували пам'ять ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

У Рівному сьогодні вшановували пам'ять ліквідаторів аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Свою шану героям, в цей день віддали колеги та друзі, представники влади, силовики та рятувальники. 

Під час вшанування  пам'яті  ліквідаторів аварії на ЧАЕС та покладання квітів до пам’ятного знаку, у чорнобильців виникло чимало запитань до представників обласної влади. Більшість із них стосувалися соціального забезпечення та пенсій. 

Юрій Кічатий розповів, що для нього справа честі зробити усе, аби у бюджеті на наступний рік заклали кошти для гідного забезпечення життя ліквідаторів, в тому числі і на виділення житла. Втім, усе залежить від державного бюджету. Не виключено, що розпочнеться і перереєстрація ліквідаторів. Нагадаємо, що остання була проведена у 2003.

Юрій Кічатий, голова Рівненської обласної ради:

- Скільки вистачить, ми не знаємо, адже ціни ростуть. Ми побачимо скільки ми зможемо, але ми підписали ось цю угоду і ми згідно цієї угоди будемо працювати. Є різні чорнобильці. І ті, хто дійсно віддав своє здоров’я, повинні отримати гідні пенсії, бо чимало коштів ідуть на ліки, на проживання.

Самі ж ліквідатори-чорнобильці проти такої перереєстрації. У підтвердження своїх слів показують посвідчення та кажуть, що такий крок влади жодного разу не зміг побороти корупцію.

Микола Гльошко, ліквідатор-чорнобилець:

- Це справжнісінька дурість. Перереєстрація вже була і не одна. Вони тих липових ліквідаторів не знайдуть, у них дуже хороші документи.

Серед чорнобильців та організацій, які відстоюють їх права, стався розкол. Нещодавно в обласному центрі створили ще одну громадську організацію "Чорнобильський меч". Як розповіли її члени, об’єднання "Союз-Чорнобиль" перестало належно захищати їх інтереси. Особливо у складні часи, коли їм урізали пенсії. В одному з публічних виступів очільник всеукраїнської організації висловився образливо щодо деяких ліквідаторів. А от в обласному представництві, створення нового об’єднання сприймають підозріло. 

Георгій Хиля, голова РОГО "Союз-Чорнобиль":

- Мені здається дещо підозрілим, що вона створюється напередодні виборів. Зараз чорнобильський електорат будуть розривати на шматки.

Тож чи знайдуть порозуміння чорнобильці між собою, а вже потім із державою – питання часу. Залишається сподіватися, що чвари та суперечки згаснуть із прийняттям нового бюджету на наступний рік, де інтереси тих, хто рятував нашу країну у 1986 врахують.

Схожі статті