+380673870816 +380673870816

У Рівному розмірковують над створенням місцевої служби правопорядку (ВІДЕО)

Міліція, варта, поліція чи інспекція? У Рівному планують створити новий правоохоронний орган, який займатиметься питаннями стихійної торгівлі, тимчасовими спорудами, встановленими без дозвільних документів та незаконною вуличною рекламою. Одного бажання місцевої влади тут замало. Потрібно ще й пройти ряд бюрократичних процедур. І почати з створення та затвердження положення про роботу цього органу. Тут депутати попрацювали на славу і написали аж три положення. В чомусь вони ідентичні, але дечим і різняться. Наприклад, зараз немає чіткого розуміння в такому питанні як назва цієї структури.

Микола Бляшин, депутат Рівнеради:

- Якщо ми беремо закон про благоустрій, то там є інспекція з благоустрою. Там є положення, де розписані повноваження. Якщо ми беремо кодекс про адмінправопорушення, то є ряд статей, по яким можуть складати протоколи органи, визначені рішенням місцевого самоврядування. Якщо ми беремо закон про місцеве самоврядування, то там є така цікава норма, що за поданням виконавчих органів створюють місцеву міліцію. Міліцію!

Не зрозуміло, які саме повноваження матимуть представники муніципальної варти. Від одних усних попереджень результату мало, а ось застосування засобів примусу - це вже компетенція інших правоохоронних органів. Хоча, саме про них і йдеться в одному з варіантів положення.

Роман Денисюк, громадський активіст:

Вимагати від громадян та службових осіб,що порушують громадський порядок.правила благоустрою міста та торгівлі припиення порушень та дій,що перешкоджають діями муніципальної поліції. Виносити на місці усні попередження на місці  особам,які допустили незначні адміністративні правопорушення. А в разі невиконання вимог застосовувати передбачені законом заходи примусу.

В інших містах, де працює муніципальна варта, вже закріпилась практика, що за допомогою муніципальної поліції громадяни звертаються саме на гарячу лінію міського голови.

Сергій Пилипака, колишній начальник Муніципальної поліції м.Луцьк:

Відносно реагування в Луцьку, то це виглядало так: ніхто не дзвонив напряму в муніципальну поліцію. Тому що це довго й нудно. Є пряма лінія міського голови, де сидить жіночка і скеровує нам дзвінки. Ми їх приймаємо .Ніхто не буде дзвонити по 5 номерам. Якщо це стосується міста,  то будуть дзвонити на лінію міського голови. Це накшталт американського 911. Це не найгірша ідея і все веде до того.

Зрештою, усі три положення про роботу муніципальної варти мають як свої переваги, так і недоліки. На розгляд найближчої сесії Рівнеради вони не потраплять, адже в ідеалі було б не зайвим, на думку фахівців доопрацювати ці проекти і об’єднати їх в один документ.

Схожі статті