+380673870816 +380673870816

У Рівному на Привокзальній площі може поменшати кіосків

З 10 грудня у Рівному на Привокзальній площі може поменшати кіосків, власники яких вже впродовж трьох років не можуть отримати жодних паперів та дозволів. 

Ця історія розпочалася ще у 2008 році. Тоді у власників кіосків на Привокзальній площі Рівного закінчилися терміни договорів із санстанцією, управлінням архітектури і містобудування та управлінням торгівлі. Підприємець Ольга Бордюг, яка працювала тут ще з 2004 року, вирішила продовжити договір. Втім, все склалося інакше.

Ольга Бордюг, підприємець:

- Мені сказали йти в автоуправління, щоб мені дали погодження, що вони згідні. Я пішла, а потім все припинилося.

Десять кіосків, які, на думку місцевої влади, не вписуються в архітектурний ансамбль площі, знаходяться на землі, яку орендує у міста Рівненське державне підприємство "Рівнеавтотранссервіс". Аби торговцям отримати дозвільні документи на продовження торгівлі, підприємство написало листи на адресу управління архітектури і містобудування та управління торгівлі Рівненського міськвиконкому. У них йша мова про те, що воно не заперечує, аби люди утримували на цій території торгові точки. 

 "Рівнеавтотранссервіс" допомогти або завадити проблемі людей не може, адже воно є лише орендатором цієї землі.  

Федір Сульжук, начальник пункту відправки автобусів "Залізничний":

- На сьогодні, власником землі є міська управа, тобто землю комунальної власності і дозволи на встановлення кіосків може дати лише міська управа. Ми подали документи на продовження чи поновлення договорів оренди, якщо там буде записано з правом суборенди, то ми тоді будемо як власники, і ми тоді можемо вже вирішувати чи залишити їх, чи виганяти. На даний час ми не є власниками і не маємо права вирішувати чи давати погодження.

Комусь ці маленькі торгові ряди допомагають подолати спрагу, хтось поблизу них втамовує голод, а хтось перехиляє чарку оковитої. Проте, чи тішить таке сусідство рівнян, відповіді на це у перехожих різнилися.

Наразі стоїть питання про передачу землі в оренду автоуправлінню. Це віршуватимуть на наступному пленарному засіданні сесії міської ради, проте дозвіл на торгівлю в таких кіосках міська влада давати не збирається. Керманич Рівного Володимир Хомко налаштований рішуче. Він розповів, що у такому стані, в якому ці торгові точки є зараз, більше вони там стояти не будуть. 

Володимир Хомко, міський голова Рівного:

- Хай забирають свої манатки. Або будують гарні кіоски, документально оформлені, з відведенням землі, або той весь "Шанхай", що вони зробили, хай забирають.

Підприємці на словах намагалися переконати нашу знімальну групу, що у 2008 році управлінням архітектури та містобудування Рівненського міськвиконкому вже був створений план з реконструкції та ремонту цих кіосків. Проте, далі справа так і не зрушила із місця. Нині, як розповіли торговці, найприкріше те, що вже з наступного тижня вони можуть залишитися без роботи, а відтак і без можливості заробітку.

Яка доля чекатиме на цих людей та чи залишаться на вокзалі торгові точки, остаточно стане відомо 12 грудня, адже саме цього дня підприємці мають намір зустрітися із міським головою Рівного Володимиром Хомком.

Схожі статті