+380673870816 +380673870816

У Рівному користувачі соцмереж активно обговорюють зовнішній вигляд міста (ВІДЕО)

Чи можна за рекламою на бігбордах і різноманітними вивісками роздивитися красу та архітектурну привабливість міста? У Рівному користувачі соцмереж стали активно обговорювати зовнішній вигляд нашого обласного центру. Мовляв, за рекламою секонд -хендів та ломбардів Рівне починає втрачати своє обличчя і туристичну красу.

Яскраві, кричущі та заманливі вивіски і реклами. Так нині виглядає центральна частина міста. Рівняни кажуть, таке враження, що підприємці змагаються, в кого вийде краще привернути увагу перехожих. Але в погонях за  попитом, вони зовсім забули про головне - справжнє обличчя міста, мало б милувати око, а не нагадувати Шанхай.

- Тому що закриває саме місто. Дешевить його . І з культурної точки зору не видно самого міста. З архітектурної точки зору хотілося б його бачити.

- Погано водіям їздити. І все загороджує. Де,  який магазин не побачиш, одна реклама.

- Секонд-хенд раз, два, три - на одному будинку. Один секунд-хенд. Де наше виробництво?

- Боже упаси. Секонд-хенд в цетрі - це жахливо, звісно.  Місцева влада повинна над цим теж думати, щоб в центрі міста все було різнокольорово. Це жах.

Дійсно, регулювати  цю ситуацію мала б місцева влада, кажуть експерти-архітектори. Адже території, на яких майорять реклами, є, все ж, власністю громади, а отже місто може диктувати правила, яких повинні дотримуватися бізнесмени.

Валентин  Дем'янов, заступник голови правління Рівненської обласної організації Національної Спілки архітекторів України:

- Повинен бути контроль, контролюючим органом повинна бути міська архітектура. На жаль, тут є величезні проблеми.  Біля 10 років у міській архітектурі, то немає головного архітектора, то нема відповідальних людей. Колись була така посада як головний художник, дизайнер, він за це відповідав. Колись встановлювались правила , виконувався контроль, зараз це в місті відсутнє.

Чи не найбільше це питання є болючим для істориків та краєзнавців.  Кажуть, на їхніх очах місто з древнім минулим, цікавою історією перетворюється на рекламний бігборд.

Галина Данильчук, завідувачка відділу виставок Рівненського обласного краєзнавчого музею

- Ми можемо назвати багато, десятки прекрасних будинків, які затулила недолуга реклама. Ну можемо пройти, скажімо, біля центру, пам’ятні дошки, меморіальні встановлені . На колишній в’язниці, що там були жертви . А вертикально вісить жовта, яскрава вивіска секонд-хенд. Зовсім це не в’яжеться з нашою пам’яттю, культурою , свідомістю і грошима. Зрозуміло, що реклама велика, мала приваблює тих, хто шукає. Але навіщо нам геморой в центрі нашого міста?

Міська влада на зауваження відреагувала.  Нині працюють над розробкою  основних положень з благоустрою. Кажуть, в проекті попрацювали над вимогами до колористики, шрифту і співвідношення величини реклами, чи вивіски до фасаду.  Контролювати це будуть своїми ж силами.

Сергій Паладійчук, секретар Рівнеради :

- Ми будемо працювати над органами, структурами, які з тими структурами, що будуть впиратися, псувати фасади, щоб з ними більш тверду позицію займати. І є адмінкомісія, з ними проводили невеличку нараду, щоб цьому органу надати більше самовпевненості, бо вони фіксують порушення, але не виконують функцію пошуку і власного бачення. І муніципальна варта, я думаю, ми наділимо і цей орган , який буде створений у Рівному.

Рівняни, в свою чергу, сподіваються, підприємці до їх рідного міста і без контролюючих органів будуть поблажливішими і за вивісками та рекламними щитами. Згодом  таки можна буде розгледіти красу і архітектурну привабливість обласного центру.

Схожі статті