+380673870816 +380673870816

Студентам МЕГУ розповідають про історичні пам’ятки Рівненщини

Дубенський замок визначна пам’ятка історії, культури і архітектури України. Виник він як фортеця волинян у Х столітті. З того часу замок пережив чимало руйнувань та реконструкцій. Нині ця пам’ятка архітектури приваблює до себе туристів звідусіль. Аби популяризувати його серед молоді та привернути увагу журналістів, директор заповідника Леонід Кічатий завітав на зустріч з майбутніми акулами пера та мікрофона до Міжнародного економіко-гуманітарного університету імені академіка Степана Дем’янчука. 

Дубенщина завжди славилася своєю легендарною історією. Особливої уваги тут заслуговує тамтешній Державний історико-культурний заповідник. Ще Микола Гоголь у своїй повісті "Тарас Бульба" описував Дубенський замок. На території фортеці знаходиться 3 палаци, надбрамний корпус, оборонний рів, два бастіони зі сторожовими вежами та казематами. Окрім неповторної архітектурної привабливості, відвідувачі тут можуть насолодитися різноманітними постійно діючими виставками, які чимало засвідчують цікавого та пізнавального.

Ольга Гавриленко, завідувач відділу науково-освітньої роботи Державного історико-культурного заповідника м. Дубно:

- В нас функціонує виставка "Стародавні ікони і дзвони". Тут ми бачимо експонати 16-19 століть. В цьому році в нас відкриті музейні експозиції, які засвідчують археологію нашого краю, етнографію та декоративно-прикладне мистецтво. Ми вже на шляху створення відділів історії. Це все можна буде побачити у нашому палаці князів Любомирських.

В свою чергу адміністрація на досягнутому не зупиняється. В Дубенському замку постійно працюють над тим, аби зробити споруду ще більш привабливою для відвідувачів. Вони планують викупити електронну версію Дубенського Четвероєвангелія, яке вважається ще старшим за відоме Пересопницьке Євангеліє. А допоки ж у заповіднику можна не лише поринути у вир історії нашого краю, але й відсвяткувати початок сімейного життя. За словами Леоніда Кічатого, серед молодят Дубенський замок набуває все більшої популярності.

Леонід Кічатий, директор Державного історико-культурного заповідника м. Дубно:

- Ми проводимо весілля. Наразі небагато провели, адже цей проект почав існувати лише минулоріч. Проте на цей рік ми вже маємо дуже багато замовлень.

Нині Дубенський замок розвиває і міжнародні зв’язки. Вже підписані договори із Тракайським музеєм в Литві та Гнєвським замком Польщі, що в свою чергу дає можливість переймати і досвід польських колег, адже ця країна відома великою кількістю старовинних замків.

Леонід Кічатий, директор Державного історико-культурного заповідника м. Дубно:

- Поки що ми потихеньку виходимо до молоді, залучаємо до себе лідерів, аби створювати свої туристичні продукти. Ми проводимо різні квести, вчимось. На жаль, не кожен дубенчанин розуміє що таке квест. Ще ми від них беремо наукову базу. В них дуже хороша наукова база. Вони мають великий потенціал архівний.

За словами директора заповідника, вже цієї осені вони планують втілити в життя проект "Привиди та легенди Дубенського замку". Включатиме він в себе нічні екскурсії із театральними постановками, де відвідувачам показуватимуть духів та привидів різних історичних періодів, які бродять підземеллями заповіднику. Також у Дубенському замку планують започаткувати і показ елементів тортур, що використовувалися для знущань над людьми перед їх стратою під назвою "Інквізиція: тортури і покарання".

Схожі статті