+380673870816 +380673870816

Сесія Рівненської обласної ради не обійшлася без суперечок (ВІДЕО)

33 засідання Рівненської обласної ради відбулося відносно спокійно. На порядку денному розглянули більше півсотні питань. Зосередили свою уваги депутати зокрема на кількох важливих, таких як зміни до бюджету, зміни до перспективного плану формування територій громад та інші. Найбільше обурило народних обранців питання легалізації видобутку бурштину у Рівненській області. 

Чергове засідання Рівненської обласної ради не обійшлося без суперечок. Цього разу причиною конфлікту став славнозвісний бурштин, а точніше питання про його легальний видобуток. Олег Хомич, який подавав відповідні документи щодо сонячного каміння попередньо для обговорення, заявив, що проект рішення, яке сьогодні представили на сесії,  не відповідає тому, яке він готував раніше. 

Олег Хомич, депутат Рівненської обласної ради:

- Це рішення я не готовив, в цьому рішенні написано зовсім по-іншому. В рішенні написано зовсім по-іншому, що я подавав. Я подавав інше, його не опублікували на сайті, це рішення не призведе до видобутку бурштину. Це зовсім інше рішення, чим я подавав.

На такий коментар депутата голова Рівненської обласної ради відповів різко. 

Михайло Кириллов, голова Рівненської обласної ради:

- Ви брехун. Це я вам прямо в очі говорю, на президії не було вас, на слово не записувалися, а зараз тут хочете пропіаритися перед виборами.

Михайло Кириллов каже, що проблема була просто в самій назві проекту, де йде мова не про легалізацію бурштину, а про створення комунального підприємства. 

Михайло Кириллов, голова Рівненської обласної ради: 

- Навмисно, на мою думку, внесена така назва, щоб всі зрозуміли, що це якась легалізація. Йде мова про створення комунального підприємства, ми за створення цього підприємства і були внесені зміни наступні, що комунальне підприємство має бути створено після прийняття закону  який лежить у ВР і там так само мають бути створені комунальні підприємства.  Давайте не перед виборами це робити , а дочекаємося нової ради і без всякого поспіху це зробимо. 

Тому цей проект депутати обласної ради так і не підтримали. Говорили на сесії і про одне з найбільш популярних питань – об’єднання територіальних громад. Деякі депутати вважають, що не потрібно збільшувати їх кількість.

Михайло Кривко, депутат Рівненської обласної ради:

- Всі наші бажання сподобатися громадам і підтримувати не зрозуміло чиї пропозиції про велику кількість громад, я вважаю помилковою,  я хотів як депутат сказати це, що збільшення кількості громад, це помилки,  бо варто дати відповідь на одне питання -  за рахунок чого громада буде заробляти гроші, щоб могла себе утримувати.

Також говорили і про фінансування гемодіалізної терапії з медикаментозним супроводом. Депутати Рівненської обласної ради вже не раз зверталися до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів  та Міністерства охорони здоров’я щодо врегулювання критичної ситуації з фінансуванням, але все марно. Всі кошти виділяють з обласного бюджету. 

Михайло Кириллов, голова Рівненської обласної ради:

- Є багато програм, які має держава фінансувати не за рахунок обласного бюджету, а державного, але ми на сьогодні не маємо цього фінансування, ми сьогодні майже всі гроші віддаємо на цю проблему. Тому іде мова про те, що за це відповідає держава і фінансувати це вона також має. Ми звертаємося, але, на мою думку, ці звернення не приносять ніякого результату. Був Міністр охорони, мене, як голову обласної ради, ніхто не повідомив, я б йому особисто задав це питання.

Виникла дискусія і під час внесення змін до обласного бюджету. Галина Кульчинська каже, що депутати також повинні  брати участь в розподілі коштів, адже бюджетна комісія не має права самостійно розпоряджатися державними грошима. 

Галина Кульчинська, депутат Рівненської обласної ради:

- Я наголошую, що закон України про місцеве самоврядування, пункт 43 дуже чітко вказано, що всі державні кошти, це виключно прерогатива сесії. Хто з депутатів обласної ради знає як розподілений бюджет розвитку 29 об’єктів, сума майже 15 мільйонів і чому в цьому переліку тільки один заклад культури. Чому з 29 об’єктів 10 із них на виготовлення, ми не маємо права надавати розподіл коштів виключно бюджетній комісії.

Михайло Кириллов каже, що депутати вносять зміни та рекомендації до обласного бюджету, просто не всі відвідують засідання.

Михайло Кириллов, голова Рівненської обласної ради:

- На сьогоднішній день більша частина пропозицій, яка була обговорена на комісії запропонована та внесена до змін до бюджету. Є проблема в тому, що багато депутатів не ходять на комісії президії, не беруть ні в чому участь не з’являються на сесії і потім задають питання, які потім просто смішно слухати.

Ще про одну цікаву та корисну інформацію для громадян, яку повідомили на сесії, це електронна петиція. На сайті обласної ради вона запрацювала майже півроку тому, просто ніхто не звертав уваги, - каже Михайло Кириллов. 

Михайло Кириллов, голова Рівненської обласної ради:

- Будь-яке питання, яке набирає певну кількість людей, які проголосують про те, що вони хочуть розглянути і так це буде тоді розглянуто чи сесією обласної ради, чи головою обласної ради.

Схожі статті