+380673870816 +380673870816

Рівнянам розповіли про підняття тарифів на газ (ВІДЕО)

В Україні хочуть знову підвищити плату за природний газ до економічно обґрунтованого рівня. В Уряді вважають, що такі ініціативи є пріоритетом  серед реформ  житлово-комунальних послуг. Про те як можуть вплинути нові ціни на українців, зарплати яких залишаються незмінними, розповіли сьогодні під час семінару-тренінгу  за участю консультантів з енергетики та представників Департаменту соціального захисту населення. 

Сьогодні енергетична галузь є однією з проблемних, корупційних в країні та призводить до макроекономічної нестабільності, - вважають спеціалісти. Кажуть,  що усунути  проблеми можна за рахунок тарифної реформи. Серед пропозицій  і підвищення цін, а також енергетична економія. 

Борис Додонов,  старший консультант з питань енергетики  Міжнародного Банку Реконструкції та Розвитку:

- Поступово ціни повинні підвищуватися до ринкового рівня для всіх споживачів. Через це проходили країні Центрально-Східної Європи. Сьогодні Україна є однією з найменш енергоефективних країн у Європі. Ми споживаємо у двічі більше енергоресурсів, ніж  у країнах Європи із схожим кліматом.

Ціна газу для населення в Україні на початку 2014 року була в 5 разів нижча за ціни для населення, наприклад,  в Угорщині, Польщі і Словаччині та в 9 разів - за ціни для населення Австрії і Німеччини. Проте, в цій статистиці не варто забувати про рівень зарплат. То ж спеціалісти в разі підвищення цін на газ, незахищеним верствам населення радять розраховувати на субсидії. Цьогоріч кількість громадян, що звернулася за такою допомогою збільшилася на понад тисячу осіб. До того ж, нині Уряд спостив порядок призначення субсидії.

Олександр Коженіков, начальник відділу соціальних виплат департаменту соціального захисту населення Рівненської ОДА: 

- Встановленні нові соціальні норми житла. Якщо раніше за житловою субсидією вона становила 21 квадратний метр на кожного, хто зареєстрований, то на даний момент цю соціальну норму збільшили.  Для кожного, хто зареєстрований – це 13 і 65 квадратних метрів і додатково на всіх 32, 22. Якщо ми посумуємо, то отримаємо загальну норму 48,87 квадратних метра.

Та попри субсидії та економічну обґрунтованість рівняни поки не зовсім готові до чергової порції підняття тарифів. 

Бліц:

- Більше 80 % людей не мають чим заплатити  квартплату. Але, що лишається робити, хіба я можу щось зробити, якщо приймуть таке рішення.

- Та ми вже взагалі не можемо платити. В нас власний будинок. Багато платимо. Субсидії нам ніякої не виходить, тому ми дуже багато платимо за газ.

- Люди не настільки багаті, щоб платити такі гроші. Якщо ми говоримо про європейські цінності, то давайте почнемо із зарплат і пенсій, а потім будемо платити тарифи.

Уряд повинен врахувати думки простих громадян і передбачити кількість субсидій, що спроможний забезпечити державний бюджет, - кажуть спеціалісти. А також розробити оптимальну схему, яка враховуватиме інтереси населення та необхідність збалансування фінансових потоків нафтогазу. 

Схожі статті