+380673870816 +380673870816

Рівненську молодь вчили правильного мовлення (ВІДЕО)

Що потрібно, аби зробити своє мовлення чистим, правильним і багатоманітним? Рецептами успішної роботи над собою сьогодні ділиться відомий український лінгвіст Олександр Авраменко. Він завітав до Міжнародного економіко-гуманітарного університету, аби перевірити, чи правильно ми спілкуємося.

Як правильно «голубіка», чи лохина, або ж полОговий, чи пологОвий  будинок? Про всі тонкощі лінгвістики знає відомий педагог і телеведучий Олександр Авраменко. До Рівного він завітав, аби своїм натхненням та знаннями поділитися із молоддю, зокрема студентами МЕГУ.  Розповідає, одразу, коли приїхав до міста, почав вслухатися, а як рівняни спілкуються між собою.

Олександр  Авраменко, український педагог, теле- та радіоведучий

- Я вчора був неприємно здивований. Я гуляв біля «Злати», там парк. Там дуже багато молоді, там ставок гарний. І я чув, як «получається», люди вживають слово, або «постоянно». Це на стільки ріже слух. Одна річ – це коли схід України, де суржик лютий. Тому, є з чим боротися. Я дуже радий, що мене знову запросили. 

Про те, як говорити правильно і як виховати  у собі здібного оратора, розповідає Олександр Авраменко у стінах МЕГУ.  Насамперед, потрібна практика.

Олександр Авраменко, український педагог, теле- та радіоведучий:

- Якщо це люди російськомовні, то треба починати просто говорити.  Потрібна практика. Для людей, в яких суржик, потрібно читати відповідну літературу і дивитися фільми в українському перекладі. Якщо на слуху буде літературне слово, воно лягає і людина швидко запам’ятовує. От я буду питати, як буде «изжога», всі знають «печія». У нас весь Львів каже «изжога», але через рекламу ми це слово знаємо.

Олександр Авраменко вже має своїх шанувальників по всій Україні. І Рівне - не виключення. Шестикласниця Анастасія Стельмах вчиться за методикою відомого українського лінгвіста і помічає прогрес у всьому класі.

Анастасія Стельмах, учениця Рівненської  ЗОШ № 15:

- Кожного дня, коли у нас українська мова, ми проводимо конкурс «Зірка». Ми малюємо малюнок до уроку і розповідаємо про нього. Я рада, що можу побачити ці уроки в реальності, тому що я його велика фанатка.

Працювати над собою потрібно, переконані і науковці МЕГУ. Якщо ви поважаєте себе та оточуючих, то і мовлення ваше буде відповідним. Головне, перед тим як говорити, думати.

Ольга Мітчук, декан факультету журналістики МЕГУ:

- Аби озвучити слово, ми повинні пропускати психологічно-комунікативний аспект дії цього слова.  Ви коли вживаєте їжу, то думаєте , чи варто її їсти, так само і слово. Ми його бачимо і лишень тоді озвучуємо. Аби їжа не зашкодила, так само слово має думатися, як воно озвучується, аби було почуте.

Також, Олександр Авраменко каже, Рівне надихнуло його на нові теми, які варто буде обговорити у наступних повчальних відеороликах на телебаченні.

Схожі статті