+380673870816 +380673870816

Рівненські церковні баталії вирішують суди

Нагадаємо, вже кілька років точиться конфлікт між громадою церкви Святого Миколая-Чудотворця, що на вулиці Словацького у місті Рівне та керівництвом Рівненсько-Волинської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви. У результаті непорозумінь громада церкви, згідно з рішенням церковних зборів, оголосила себе незалежною.  

Верхівка ж церкви не визнає такого рішення парафіян і лишає право власності на храм за собою. Віруючі ж Миколаївської церкви розповіли, що мають на це свої як юридичні аргументи, так і дозвільні документи. Сьогодні громада храму Святого Миколая пікетували приміщення Рівненського міськвиконкому аби відстояти право власності на церкву за собою.

Із самого ранку стурбовані представники громади церкви Св. Миколая-Чудотворця прийшли під стіни Рівненського міськвиконкому з вимогою, аби до них вийшов міський голова.

Міжусобиці в Українській Автокефальній Православній Церкві тривають вже кілька років. Раніше церковна будівля по вулиці Словацького 12, згідно указу тодішнього міського голови Віктора Чайки, належала діючій церковній громаді. У 2001 році рішенням сесії міської ради, право власності офіційно передано Рівненсько-Волинському єпархіальному управлінню. Найцікавіше, що на той момент жоден із власників юридично зареєстрований не був. Нині обидві сторони конфлікту мають відповідні документи, а право власності належить управлінню УАПЦ, до якого адміністративно вже не належить громада. 

Стурбовані парафіяни вболівають за долю рідної церкви. Вони вважають, що місце на якій стоїть будівля є ласим шматочком для верхівки єпархіального управління, задля його подальшого продажу.

Микола Вельгус, староста церкви Св. Миколая-Чудотворця УАПЦ:

- Вони вирішили продати цей будинок разом із церквою. І от 4 роки ми у судах боремося з ними. Вони нападають. Затоплювали нашу церкву. Міліція про це знає. 

Парафіяни розповіли, що тиждень тому у приміщення церкви проникли невідомі і поцупили кілька хрестів та скриньку з пожертвами. Такі дії є ніщо іншим як залякуванням.

Тамара Коноплюк, прихожанка церкви Св. Миколая-Чудотворця УАПЦ:

- Вони, ці ієрархи, нам погрожували. Затоплювали нас, били вікна, замки зрізали, громили. 

По церковній справі вже відбулося три судових засідання. Останнє рішення суду було не на користь громади. За допомогою та роз’ясненням віруючі звернулися до міського голови Володимира Хомка. Пан Володимир обурений церковними міжусобицями у нашому місті, проте позицію обрав нейтральну.

Володимир Хомко, міський голова Рівного:

- Я у це втручатися не збираюся. Я готовий виконати будь-яке рішення суду. Буде 8 числа суд. Я вас запевняю, що протягом доби зроблю так, як скаже суд.

8 грудня відбудеться засідання суду, яке вирішить подальшу долю і церкви, і прилеглої до неї будівлі. Громада ж запевнила, якщо не допоможе Господарський суд, місцеві проблеми вирішуватимуть на міжнародному рівні. Члени общини вже подали заяву і до Страсбурзького суду.

Схожі статті