+380673870816 +380673870816

Рівненщина Європейська. Суперечливі та важливі: євроінтеграційні реформи у галузі АПК (ВІДЕО)

Для безпечності внутрішнього споживання і використання експортних можливостей. З підписанням Угоди про асоціацію з ЄС український АПК отримав важливий стимул до розвитку.

І Рівненщина, як регіон аграрний, також має відчути зміни. У місцевому департаменті АПК підкреслюють, що експорт агропродукції до країн ЄС зріс.

Надія Переходько, директор департаменту агропромислового розвитку Рівненської ОДА:

У цілому експорт розвивається. За минулий рік експортовано продукції лише сільськогосподарської на суму 103 млн. доларів США.

Однак, окрім якісних, хотілося б ще й кількісних змін. Адже наш АПК так і лишається сировинною базою для Європи. Лейб «Зроблено в Україні» там побачити складно, хоча багато продуктів на полицях європейських супермаркетів виготовлені із української сировини.

Надія Переходько, директор департаменту агропромислового розвитку Рівненської ОДА:

В більшості експортується сировина. Якщо ми говоримо із структури експорту, насіння та плоди олійних культур – 27%, це однозначно ми експортуємо сировину, тому що соя йде як сировина, кукурудза йде як сировина, соняшник іде як сировина.

Впровадження якісної системи санітарних та фіто санітарних заходів, впорядкування принципів простежуваності, забезпечення належного маркування продукції та відповідної системи контролю за всіма цими процесами дозволить значно зміцнити позиції готової продукції з України – впевнені у Міністерстві аграрної політики та продовольства. Та й українцям пора звикати споживати якісне або хоча б знати, що ми споживаємо. Отож, на виконання євроінтеграційних вимог вже дещо в цьому напрямку вдалося здійснити.

Ольга Трофімцева, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції:

У нас дійсно досить амбіційні плани і амбіційні зобов’язання України якраз в сфері сільського господарства і безпечності та якості продуктів харчування, які стосуються Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом і насправді у 2017 році серед основних завдань, які ми мали виконати, це прийняти 2 закони, які ми прийняли, чому ми дуже раді. Це перший закон у нас 2042 «Про державний контроль»  в сфері якраз безпечності та якості продукції харчування і другий закон ось буквально під кінець минулого року був прийнятий Верховною Радою, це закон, який стосується безпечності і якості кормів для тварин.

Більш успішною на Рівненщині є галузь рослинництва. У нас активно вирощують ріпак, сою, соняшник, кукурудзу. З цих культур аграрії мають певні прибутки, в тому числі і на високомаржинальних зовнішніх ринках. А от з тваринництвом поки не все складається.

Надія Переходько, директор департаменту агропромислового розвитку Рівненської ОДА:

Можу сказати, що було збиткове упродовж останніх років – це м’ясне скотарство, і тому з кожним роком зменшувалося виробництво худоби м’ясного напрямку продуктивності. 

Якщо ж мова йде про перспективи, то великі надії покладаємо на органічне виробництво. І зацікавлює фермерів обласна влада як промо заходами, так і фінансовою підтримкою.

Надія Переходько, директор департаменту агропромислового розвитку Рівненської ОДА:

Це часткова компенсація вартості обстеження грунту і часткова компенсація вартості самої сертифікації, щоб якимось чином хоч трішки зацікавити товаровиробників в тому, що вони йдуть правильним шляхом, що варто цим займатися. І це буде трішки фінансова певна компенсація.

Захистити і зацікавити виробників органічної продукції має і новий євроінтеграційний закон, який приймається поки що з перешкодами.

Ольга Трофімцева, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції:

У нас зараз знаходиться в Верховній Раді і чекає на повторне перше читання теж дуже важливий законопроект євроінтеграційний, це законопроект 5448, який стосується якраз виробництва і обігу органічної сільськогосподарської продукції.

Згаданий законадаптує внутрішню систему контролю якості органічної продукції та узгоджує українське законодавство з європейським. Відповідно до нього, продукція, яка буде продаватися на полицях магазинів і маркуватися відповідним чином, справді буде органічною. Експортні технічні бар’єри для органіки таким чином будуть подолані. Окрім органічного виробництва, планів з адаптації українського законодавства до європейського в галузі АПК, на 2018-й рік вистачає.

Ольга Трофімцева, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції:

Дуже важливими напрямками роботи на 2018 рік у нас є сфери санітарних фіто санітарних заходів, тобто реалізація нашої всеохоплюючої стратегії фіто санітарної між Україною та Європейським Союзом. СТИК 04:06 Але, окрім цього, на нас чекають ще такі важливі законопроекти, які стосуються, наприклад, контролю обігу генетично модифікованих організмів, ще очікують на своє голосування такі законопроекти, які стосуються, наприклад контактуючих матеріалів, тобто матеріали, які контактують з продуктами харчування, це фактично йде мова про пакування, також інформація для споживачів, дуже важливий є законопроект щодо принципів простежуваності. Тобто на 2018 рік у нас також багато ще планів і вони не менш амбіційні, ніж у 2017-му.

Тим не менше, експорт до ЄС Угодою про асоціацію не розпочинався. І сьогодні є успішні підприємства, яким європейські ринки давно підкорилися. Безумовно, що євроінтеграційні зміни мають спростити відносини між українським агровиробником і споживачем з Європи, але і їх не буде достатньо, якщо до ситуації не підходити комплексно.

Ольга Трофімцева, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції:

— Одна з перших і найбільших, напевно, проблем, яку б я назвала, це інформація, поінформованість і інформація взагалі, яка стосується того як функціонує ринок Європейського Союзу, яким чином найкраще шукати контрагентів, покупців своєї продукції, і  інформація дуже така, скажемо , специфічна, яка стосується, наприклад, вимог до окремих продуктів, починаючи від яблук, закінчуючи якоюсь переробленою продукцією.

Реформи у сфері АПК безпосередньо стосуються населення, і вже встигли зібрати чимало міфів навколо себе. І про негайну відмову від прийому молока у населення, і про так звану заборону продажу домашнього м’яса. Тому інформація про їх суть дійсно виявляється однією з необхідних умов успіху. А ще важливо сприймати зміни як такі, що будуть корисними нам, а не прийнятими на вимогу ззовні.

Схожі статті