+380673870816 +380673870816

Прокурори СЕП оскаржили аукціон з продажу спеціального дозволу на видобуток торфу на території Рівненщини

У судовому порядку буде оскаржено аукціон з продажу спецдозволу на видобуток торфу на території пам’ятки «Макове болото», що на Рівненщині.

Торги відбулися у січні 2024-го. Встановлено, що у 2021 році ця територія отримала найвищий природоохоронний статус пралісової пам’ятки природи місцевого значення, згідно з яким суворо заборонена будь-яка діяльність, пов?язана із втручанням в екосистему.

Об’єкт є одним з найбільших масивів природних заболочених лісів Полісся – площа якого складає майже 250 га. Там знаходяться ліси віком до 160 років, а також унікальні рослини і тварини, які можуть проживати лише в зазначених умовах. Багато з них занесені до європейського Червоного списку та Червоної книги України.

Видобуток торфу призведе не лише до руйнації унікальної екосистеми території, але й негативно вплине на зміну клімату, оскільки торф накопичує в собі атмосферний вуглець, який збільшить концентрацію парникових газів.

Це прямо суперечить екологічним та кліматичним зобов?язанням України, визначеними Єврокомісією для повноцінної євроінтеграції.

Схожі статті