+380673870816 +380673870816

Представники Громадського руху "Український вибір" поспілкувалися із студентами МЕГУ

Чи справді місцеві референдуми зможуть розв’язати руки українському народові? Як можна вирішити проблеми у житлово-комунальній галузі? На ці питання намагались дати відповіді в Міжнародному економіко-гуманітарному університеті під час круглого столу за участю науковців вишу, юристів та представників Громадського руху "Український вибір". 

Свої конституційні права нашій нації потрібно знати та відстоювати. Подолати проблему відсторонення громадян від управління державою можна за допомогою місцевих референдумів, - переконані представники Громадського руху "Український вибір". І дуже шкода, що нині в нашому суспільстві нівелюється 5 стаття Конституції, в якій йдеться, що саме народ здійснює правління країною через органи державної влади та місцевого самоврядування.

Михайло Бузинарський, голова Координаційної ради Громадського руху "Український вибір" в Рівненській області:

- Необхідно посилити контроль за місцевими чиновниками. Для цього можна використати і ухвалити закон про місцевий референдум як засіб прямої демократії, який дозволить відкликати чиновника із займаної посади. 

Під час круглого столу експерти з "Українського вибору" та науковці МЕГУ обговорили також методи реформування судової система та житлово-комунального господарства. До речі, студенти напередодні круглого столу провели соціальне дослідження. Вони опитали рівнян про рівень довіри до міської, обласної та центральної влади. Результати дослідження не надто втішні.

Андрій Матвійчук, декан юридичного факультету Міжнародного економіко-гуманітарного університету:

- Приблизно третина людей не можуть відповісти до кого б вони звернулися зі своїми проблемами. Ще третина вважає, що такі звернення марні і ніхто їм не допоможе. Найбільше довіряють місцевій владі.

Донести до українського народу, що він є замовник, а влада лише виконавець – це основне завдання, - кажуть представники громадського руху.

Василь Німченко, заступник голови Громадського руху "Український вибір":

- Державою повинен керувати народ, а не чиновник. Ми можемо побудувати громадянське суспільство. Проте, воно не можливе без ініціатив територіальних громад, без повернення владних повноважень народу. 

У своїй просвітницькій роботі активісти намагаються достукатись до свідомості громадян. В МЕГУ ж експертам випала можливість обговорити усі наболілі проблеми із студентством, майбутніми фахівцями правової системи. Після гостин у Рівному, Громадський рух "Український вибір" побуває у Луцьку, Львові, Житомирі.

Схожі статті