+380673870816 +380673870816

На Рівненщині зафіксували перший у 2024 році спалах сальмонельозу в домашньому осередку

Фото з просторів інтернету

Захворіло восьмеро людей, серед них двоє дітей. Зазвичай епідсезон гострих кишкових інфекцій починається пізніше, проте тепла весна принесла аномально високі температурні показники, які вище кліматичної норми. Нажаль, при таких природніх умовах харчові продукти більш піддатливі до псування, більша поширеність і заразність гострих кишкових інфекцій.

З метою недопущення погіршення санітарно-епідемічної ситуації на території району, Дубенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області вкотре нагадує, що таке сальмонельоз, який перебіг хвороби та як не захворіти.

Сальмонельоз- інфекційне захворювання, що передається здебільшого їжею (96–98%), а також контактно- побутовим шляхом. Збудниками хвороби є різні мікроби роду сальмонел. Ці бактерії довгий час зберігаються в зовнішньому середовищі. У деяких продуктах- молоці, м'ясних виробах, сальмонели здатні не тільки зберігатися, а й розмножуватись, не змінюючи зовнішнього вигляду та смаку їжі. Соління та копчення на цього збудника кишкової інфекції впливають несуттєво, а заморожування навіть збільшує терміни виживання мікроорганізмів в продуктах.

Джерелом інфекції можуть бути тварини, птахи, люди, хворі на сальмонельоз або здорові бактеріоносії. Найчастіше інфекцію передають велика рогата худоба, свині, свійська водоплавна птиця, кури. Нерідко інфіковані яйця птахів.

Захворювання розвивається через 6-72 години після потрапляння сальмонел в організм. Симптоми хвороби можуть бути виражені яскраво, а можуть і ніяк не проявлятися. Для сальмонельозу характерний біль у животі, нудота, блювання. Пронос починається пізніше, ніж блювота. Обов'язковій госпіталізації підлягають хворі з важким і середньої важкості перебігом сальмонельозу, діти, літні люди, працівники харчової та медичної галузей, студенти, які проживають в гуртожитках.

Щоб уникнути захворювання рекомендовано дотримуватися таких правил:

  • мити руки перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування туалету;
  • ретельно мити всі поверхні та кухонне приладдя, що використовується під час приготування їжі;
  • не допускати у приміщення, особливо, де зберігаються продукти, залітання мух;
  • використовувати окремий інвентар для обробки сировини та готових страв;
  • не купувати на стихійних ринках молочну, м’ясну продукцію та яйця, а також звертати увагу на температурний режим зберігання продукції в торговельній мережі;
  • купуючи будь-які харчові продукти завжди перевіряти термін придатності та дотримуватись термінів споживання;
  • придбане на ринках молоко потрібно кип’ятити, яйця перед приготуванням обов’язково мити;
  • не споживати продукти сумнівної якості;
  • ретельно мити овочі та фрукти проточною водою;
  • дотримуватись технології приготування страв, особливо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів та яєць;
  • продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо) зберігати в холодильнику при температурі не вище +4°С, дотримуватись встановлених гарантованих термінів зберігання;
  • використовувати для пиття та приготування їжі тільки безпечну воду.

Схожі статті