+380673870816 +380673870816

На Рівненщині вшанували пам’ять героїв битви під Гурбами

3 травня в урочищі Гурби, що на Здолбунівщині, відбулося вшанування пам’яті героїв-повстанців, котрі 72 роки тому загинули у бою із загонами НКВС. У жалобних заходах взяли участь голова Рівненської обласної ради Олександр Корнійчук та голова Рівненської обласної адміністрації Олексій Муляренко. Про це повідомила прес-служба Рівненської обласної ради.

На початку вшанування пам’яті повстанців, у Свято-Воскресеньскому монастирі відбулася Божественна літургія, яку очолив Високопреосвященніший Іларіон Архиєпископ Рівненський і Острозький. Після цього, під відкритим небом, поблизу Пантеону Слави Героїв Гурбенського бою, священнослужителі відправили панахиду за загиблими повстанцями та сучасними героями – військовослужбовцями і доброволцями, котрі віддали свої життя за Україну.

[[textbanner]]  

По закінченню богослужінь Голова Рівненської обласної ради Олександр Корнійчук та Голова Рівненської обласної адміністрації Олексій Муляренко вшанували пам’ять полеглих героїв, поклавши квіти до Пантеону Героїв. Окрім того віддали данину пам’яті загиблим повстанцям народні депутати Юрій Вознюк та Олександр Дехтярчук.

Довідково: Наприкінці квітня 1944 року в урочищі Гурби, що на Здолбунівщині, відбувся один із найбільших в історії бій між вояками УПА та загонами НКВС. Близько трьох з половиною тисяч повстанців виступили у нерівному бою проти тридцяти тисяч солдатів НКВС Після кількаденної битви, повстанці змушені були відступити, а радянські війська спалили найближчі села - Гурби та Антонівці. Точна кількість жертв серед цивільного населення та військових нині не встановлена.

Схожі статті