+380673870816 +380673870816

На Рівненщині про мораль студентам МЕГУ говорив голова НЕК Василь Костицький

Де чітка лінія між порнографією та легкою еротикою, що варто показувати на ТБ, а що ні та чи відповідають мультфільми, які дивиться українська малеча, усім нормам суспільної моралі. Про це та багато іншого зі студентами Міжнародного економіко-гуманітарного університету імені академіка Степана Дем’янчука бесідував голова Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький. 

Зберегти інформаційний простір України цнотливим та не дозволити аморальності заполонити телебачення, пресу чи Інтернет, – ось чим займається Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі. Відтак, вони накладають своє вето, або ж рекомендують обмежити час виходу в ефір тих же телевізійних, кінематографічних чи рекламних продуктів.

Василь Костицький, голова НЕК з питань захисту суспільної моралі:

- Національна комісія вимушено стала перешкодою для двох порнографічних телевізійних телеканалів, які намагалися європейські бізнесмени просунути в Україну. Через Київ двічі, ми їх не пустили та одного разу через Хмельницьк. Ми їх також не пустили.

Свого часу комісія наклала своє вето і на кліп гурту Скрябін "Мумітроль". Також нині поширюються плітки, що вони забороняють і дитячі мультфільми, однак, як запевнив пан Костицький, це швидше комусь вигідний міф, аніж правда.

Василь Костицький, голова НЕК з питань захисту суспільної моралі:

- Всі знають, що Нацкомісія заборонила "Сімпсони". Правда? Хто заходить в Інтернет, той читає, що комісія заборонила цей мультфільм. Що ж було в дійсності. Ми промоніторили 5 мультфільмів за запитом з прокуратури і визначили, що один із них варто показувати у вечірній час, тому що він суперечить вимогам захисту суспільної моралі.

Про аморальність українського телебачення та про необхідність контролювати вихід в ефір, навіть тих самих мультфільмів, говорять і студенти МЕГУ. Кажуть, інколи соромно дивитися ТБ, адже блакитні екрани зараз заполонило насильство, розпуста та пропаганда нездорового способу життя.

Олег Онофрійчук, студент МЕГУ:

- Ми можемо зустріти дуже багато аморальних речей. Перш за все це те, що на ТБ дуже багато реклами алкогольно-тютюнової продукції, яка, на мою думку, є аморальною.

Христина Кришиха, студентка МЕГУ:

- Українське телебачення потрібно контролювати, оскільки доступ до всіх телеканалів є у дітей. І такі речі, як показ еротичних фільмів в доступний час, коли на це все можуть подивитися діти, є недопустимим у нашій країні. Тому дуже добре, що є така комісія, яка ці речі контролює.

Проте діяльність комісії нині під загрозою. Міністерство юстиції вже підготувало законопроект спрямований на ліквідацію НЕК з питань захисту суспільної моралі, мовляв вони дублюють повноваження Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення. Втім з такою аргументацією студентство не погоджується.

Олег Онофрійчук, студент МЕГУ:

- Немає подібного органу, який би міг контролювати не лише телебачення, а й пресу, Інтернет і так далі. І тому, якщо ліквідувати дану комісію, то можна лише уявити, що буде з українським телебаченням та його моральною стороною.

Окрім суспільної моралі та діяльності Національної комісії пан Костицький говорив із студентами про кризу праворозуміння у нашій державі. Також подарував вишу і книгу власного авторства під назвою "Екологія перехідного періоду", аби студентство мало змогу зрозуміти усю глибину даної проблеми, а не лише задовольнятися поверхневими знаннями.

Схожі статті