+380673870816 +380673870816

На картоплі почав проявлятися фітофтороз

Фото відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків управління фітосанітарної безпеки Рівненської області

Сигналізаційне повідомлення

Співвідношення вологості, температур повітря та фенофаза розвитку картоплі 09 – 10 червня відповідають показникам «критичних днів» для перезараження рослин фітофторозом. В ці дні середня відносна вологість утримувалася в межах 75 – 77 %, а мінімальна температура повітря не знижувалась до 11?.

Прогнозований «інкубаційний період» за умови, що показники температури повітря після цього періоду не зазнають різких змін, триватиме 6 – 7 днів. Це означає, що першу профілактичну обробку картоплі проти фітофторозу необхідно провести до 16 червня, до закінчення «інкубаційного періоду». Повідомляє відділ прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків управління фітосанітарної безпеки Рівненської області.

З 8 червня розпочалося відродження личинок колорадського жука із яєць. Розтягнутий фенологічний розвиток колорадських жуків та відповідні погодні умови для перезараження рослин надзвичайно сприятливі для одночасного проведення обробок рослин картоплі інсектицидами та фунгіцидами.

Хімічні засоби захисту  потрібно використовувати відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні» в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години.

При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих  державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та  правил особистої гігієни.

Схожі статті