+380673870816 +380673870816

Із січня малий бізнес працюватиме за новими правилами

Доки усі підприємці України протестують, фахівці наголошують на перевагах нового податкового законодавства. Четвертого листопада Президент України підписав Закон про зміни щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності. Майже місяць його вивчали самі податківці і тепер роз’яснюють нові зміни для "спрощенців". 

Новий закон для "спрощенців", як зазначили податківці нашого краю, має найбільше переваг саме для підприємців малого бізнесу. Жодних змін у цій сфері в Україні не було протягом 12 років. Тому прийняті нововведення - вимога сьогодення. 

Відтепер скасовано обмеження відносити на витрати платника податку, на прибуток витрати, на придбання товарів у фізичних осіб, платників єдиного податку. Також фізичні особи, платники єдиного податку, можуть реєструватися платниками ПДВ та не поновлювати щороку свідоцтво; скасовано надбавку у розмірі 50 відсотків на кожного найманого працівника. Чи не головними перспективами є збільшення граничного обсягу доходу та зменшення відсоткової ставки єдиного доходу.

Анатолій Клячук, заступник голови ДПА в Рівненській області:

- Граничний дохід збільшений в кілька разів, при цьому ставка оподаткування зменшена, відмінена заборона щодо юридичних осіб.

Нині звичайні підприємці малого бізнесу можуть працювати спокійніше.

Анатолій Клячук, заступник голови ДПА в Рівненській області:

- Ті люди, які працюють на ринку, обсяг передбачав 119 тисяч, підняли до 150 тисяч, які працювали до 500 тисяч, то став мільйон. Граничний дохід збільшився, а ставки не змінилися, а стали ще менші.

Начальник головного управління економіки та інвестиційної політики Рівненської облдержадміністрації Ігор Тимошенко запевнив, що збільшення фіксованої ставки у нашому регіоні наступного року не підніматимуть.

Ігор Тимошенко, начальник головного управління економіки та інвестиційної політики Рівненської ОДА:

- От є від десяти до ста гривень і для другої – від 20 до 200. Ось в цих межах органи місцевого самоврядування встановлюють фіксовані ставки. Для прибуткових галузей – більші, для менш прибуткових – можуть встановити і 50, і саму мінімальну.

Що стосується суперечливих моментів, то з останньої редакції зникла норма про надання 50% пільги на сплату єдиного податку для виробників, які реалізують товари власного виробництва, а також можливість фізичним особам-підприємцям платити половину ставки податку на доходи фізичних осіб до 2016 року тощо. Даний закон вступає у свою повну силу з 1 січня 2012 року. Наразі у податкових тривають масово-роз’яснювальні роботи, аби у майбутньому "спрощенці" не понесли збитків через не знання своїх нових прав.

Схожі статті