+380673870816 +380673870816

Головний санлікар Рівненщини розповів, як себе вберегти у разі аварії на хімічному об'єкті

Фото ілюстроване

У разі радіаційної надзвичайної ситуації необхідно залишатися в приміщенні або якщо ви на вулиці, негайно зайти всередину. Про це розповів головний санітарний лікар Рівненщини на своїй сторінці у Facebook. Він також розповів, як знезаразити себе у випадку, якщо уникнути контакту з радіацією не вдалося.

Аварія на хімоб'єкті: що робити

У разі аварії на хімічному об'єкті Роман Сафонов радить зайти в укриття, підвал або всередину будівлі.

"Радіоактивний матеріал осідає на зовнішній стороні будівель, тому найкраще триматися якомога далі від стін і даху будівлі", – пояснює Роман Сафонов.

Всередину варто забрати домашніх тварин. Двері та вікна приміщення – закрити та заблокувати.

Потому потрібно слідкувати за повідомленнями від Служби порятунку, правоохоронців та місцевої влади.

Як себе знезаразити

- зняти верхній шар одягу;

"Так ви позбудетеся до 90% радіоактивного матеріалу. Робіть це обережно, аби не розтрусити радіоактивний пил. Помістіть одяг у пластиковий пакет або герметичний контейнер і тримайте його якомога далі від людей і домашніх тварин", – пояснює Роман Сафонов.

- помитися;

"Якщо така можливість є, прийміть душ з милом, голову помийте шампунем. Не використовуйте кондиціонери для волосся, оскільки вони можуть закріпити радіоактивний матеріал на вашому волоссі. Не тріть і не дряпайте шкіру, аби радіоактивний матеріал не потрапив у відкриті рани", – каже головний санлікар області.

Він додає: якщо немає можливості прийняти душ, необхідно вимити з милом під проточною водою руки, обличчя та відкриті частини тіла. В разі необхідності – скористатися вологими серветками або вологою тканиною. Особливу увагу лікар радить звернути на повіки, вії, вуха.

- одягнути чистий одяг;

Роман Сафонов радить робити це в рукавичках і масці чи респіраторі.

Безпека їжі та води

Безпечною Роман Сафонов називає їжу з герметичних контейнерів (консерви,банки, пляшки, коробки тощо).

"Також безпечною є їжа, яка зберігалася у холодильнику або морозильній камері. Перед відкриттям протріть харчові контейнери та кухонне приладдя вологою тканиною або чистим рушником. Використану тканину чи рушник покладіть у поліетиленовий пакет або герметичний контейнер і залиште у недоступному місці, якомога далі від людей і тварин", – додає головний санлікар області.

Корм для домашніх тварин Роман Сафонов також радить брати у герметичних контейнерах. Перед тим, як давати його тварині, миску та килимок потрібно протерти вологою тканиною або рушником.

Воду з водопроводу можна вживати лише тоді, коли рятувальники або влада повідомлять про те, що вона є безпечною.

"До того часу лише вода в пляшках залишатиметься не забрудненою. Пакування захищає рідину всередині від радіоактивних речовин", – каже Роман Сафонов.

Він додає: кип’ятіння водопровідної води не знищує радіоактивні речовини.

Безпечними для вживання санлікар також називає напої, що зберігаються у холодильнику. Щодо води, яка зберігається в інших місткостях будинку (унітаз, водонагрівач), її Роман Сафонов також називає безпечною.

Водопровідну або колодязну воду можна використовувати для миття себе та пакунків їжі і води.

"Навіть якщо водопровідна вода забруднена, ви все одно можете використовувати її для знезараження. Будь-який радіоактивний матеріал, який потрапляє в поверхневі або підземні води, буде розбавлятися водою до дуже низького рівня і буде безпечним для миття шкіри, волосся та одягу", – додає Роман Сафонов.

Що радять державні органи

У Рівненській ОДА, із посиланням на Держслужбу спеціального зв'язку та захисту інформації, радять наступне:

Зачиніть вікна та без нагальної потреби не відкривайте їх. При відкритті — завішуйте їх вологою або марлевою тканиною, періодично міняйте її.

Уникайте тривалого перебування на повітрі.

Користуйтеся системою кондиціонування та очищення повітря. Поставте у вашому приміщенні місткості з водою для підвищення вологості повітря. Регулярно робіть вологе прибирання.

Якщо у повітрі відчуваєте запах диму, необхідно надягти вологі маски, а віконні та дверні отвори – ізолювати вологою тканиною.

Споживання рідини дорослими необхідно збільшити до двох-трьох літрів на день. Рекомендують пити підсолену або мінеральну лужну воду, молочнокислі напої. Газовані напої необхідно виключити. У пресслужбі Рівненської ОДА радять: якщо в людини є проблеми із серцево-судинними захворюваннями, необхідно додатково проконсультуватися з лікарем.

Повідомляє "Суспільне".

Схожі статті