+380673870816 +380673870816

Чим хворіють влітку жителі Рівненщини

Про це розповів головний санітарний лікар, генеральний директор ДУ «Рівненський ОЦКПХ МОЗ України» Роман Сафонов під час брифінгу в Рівненській ОДА.

«У холодну пору року найчастіше хворіють застудними захворюваннями, а влітку – гострими кишковими інфекціями. За пів року показник склав вже 40% звернень. Серед них переважна більшість – це діти. Цьогоріч спостерігається значне збільшення захворюваності на сальмонельоз. Окрім того, виявлений випадок спалаху гепатиту А. Цю хворобу вже зафіксовано в області», - розповів Роман Сафонов.

Також він додав, що саме гепатит А наразі швидко поширюється в сусідніх областях. У Дубенському районі нашої області маємо 8 випадків хвороби, в тому числі серед хворих одна дитина. Це люди з одного села, які контактували між собою.

«Епідеміологи виявили недугу в Острожецькій громаді. У всіх встановлений легкий та середній перебіг важкості, хворі госпіталізовані у заклади охорони здоров’я, їм надається спеціалізована допомога. Наразі нашими фахівцями проводиться епідеміологічне розслідування даного випадку, активне виявлення хворих серед контактних осіб. Вже обстежено 90 людей та знайдено один випадок захворювання», – додала Юлія Терентьєва, завідувачка Відділу епіднагляду (спостереження) профілактики інфекційних хвороб ДУ «Рівненський ОЦКПХ МОЗ України».

Роман Сафонов також нагадав, що захворювання передається через недотримання правил особистої гігієни. Першими симптомами вірусного гепатиту А є нудота, блювання, підвищення температури тіла, загальна слабкість, біль у м’язах та суглобах. І лише в 10%-60% випадків з’являється пожовтіння шкіри та очей. Дуже важливо не чекати появи жовтяничних проявів вдома чи, тим паче, «на ногах», а одразу звертатись до лікаря.

Окрім того, йшлося і про інфекцію кашлюка. За пів року в області зареєстровано 245 осіб, які захворіли. При чому в червні був зареєстрований 21 випадок, а впродовж минулого року - 22. На щастя, летальних випадків не було.

Схожі статті